Prahou projde už počtvrté duhový pochod za práva gayů a leseb

Prahou dnes projde takzvaný duhový pochod. Ten je asi neviditelnější akcí festivalu Prague Pride, upozorňujícího na práva sexuálních menšin – gayů, leseb, bisexuálů nebo transsexuálů. V hlavním městě se pochod uskuteční už počtvrté. Loni se ho zúčastnilo kolem 20 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrem Prahy prošly v rámci festivalu Prague Pride tisíce lidí

Centrem Prahy prošly v rámci festivalu Prague Pride tisíce lidí | Foto: Miloslav Hamřík

Duhový pochod vyrazí v jednu hodinu odpoledne z Václavského náměstí a přes ulice Na Příkopech, Revoluční, přes Dvořákovo nábřeží a Čechův most zamíří do Letenských sadů.

Tam je připraven nejen pro účastníky pochodu hudební festival a také JarmarQ, kde bude možné se například nechat zdarma otestovat na HIV.

Kvůli pochodu musí lidé v centru Prahy počítat s drobnými dopravními omezeními.

O bezpečnost se bude starat několik stovek policistů a nebudou chybět ani členové antikonfliktního týmu. Pochod má totiž i své odpůrce. Na sociálních sítích se v posledních dnech objevily výzvy k akcím, které by měly hladký průběh průvodu ohrozit.

„Samozřejmě o těchto informacích, které jsou veřejně dostupné na sociálních sítích a internetu, víme, kriminalisté s nimi pracují a přijímáme k tomu adekvátní opatření,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Ve stejnou dobu jako duhový pochod se také už tradičně koná konkurenční Pochod pro rodinu, který pořádají Mladí křesťanští demokraté. Ti mají sraz jen kousek od Václavského náměstí.

Eva Rajlichová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme