České palírny zažívají nebývalý nápor zákazníků, prohibice se na ně nevztahuje

V celém Česku platí od minulého pátku zákaz prodeje, podávání a nabízení lihovin s obsahem alkoholu nad 20 procent. V důsledku částečné prohibice přichází stát denně o 25 milionů korun, likérky pak o 15 milionů. Velké ztráty počítají i restaurace, bary a obchody. V klidu zatím zůstávají jen pěstitelské palírny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Na rozdíl od jiných palíren ve vnitrozemí, v Písečné na Jesenicku sezona pro palírnu teprve začíná. Ovoce zde totiž dozrává mnohem později. Už teď je patrné, že se sezona vydaří, zájemců je mnohem více než v předešlých dvou letech.

Majitel provozovny Josef Svrček nepočítá, že by ho prohibice nějakým způsobem zasáhla.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Jesenické palírně natáčela reportérka ČRo Andrea Švubová

„Zatím to zakázané není, pokud zase naši vládu něco nenapadne. Kdyby kořalka nebyla tak drahá, tak věřím tomu, že by lidé nekupovali to podřadné, co se teď v obchodech prodává,“ říká Svrček.

„Každý bude hledat tu nejlevnější cestu k tomu, aby alkohol získal. Třeba i tím, že nakoupí od překupníků, ačkoliv je to pančované,“ popisuje majitel palírny.

Josef Srček má svou palírnu instalovanou víceméně v jedné místnosti, kde se nachází zhruba desítka kotlů. Během půlhodiny v palírně se tu vystřídali čtyři zákazníci, je vidět, že o pálení kořalky mají lidé stále velký zájem.

„V dnešní době si to radši vypálím tady a vím, co piju, než abych to koupil v obchodě,“ dodává jeden ze zákazníků.

Andrea Švubová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme