Ústecká univerzita lákala budoucí studenty. Nabídla jim třeba černou zmrzlinu
Osm fakult ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně dnes otevřelo svoje brány zájemcům o studium. Přišli nejen ti, kdo se tam chystají přihlásit, ale i lidé, kteří se jen chtěli dozvědět něco víc o vysoké škole.
Fakulty nejčastěji dávaly informace o studiu. Katedra fyziky přírodovědecké fakulty budoucí studenty oslovila zábavnými pokusy.
„Teď právě dělám zmrzlinu, která tedy nijak nevoní, ale je hrozně dobrá, bez ohledu na to, jak vypadá,“ popisoval Jiří Králík z katedry fyziky černou zmrzlinu.
Za černou barvu mohlo potravinářské barvivo, jinak se zmrzliny návštěvníci školy nemuseli bát. „Jsou tam tradiční a nešizené ingredience – smetana, cukr, vanilka, trošku kokosu jsme tam dali,“ vysvětlil Jiří Králík.
Ten zájemcům o studium na katedře fyziky ukazoval všemožné pokusy s tekutým dusíkem. Kromě zmrzliny třeba i zesklovatělé bubliny.
Ústecká univerzita láká budoucí studenty i na to, že jim umožňuje, aby se podíleli na zajímavých a v dnešní době čím dál populárnějších výzkumech, například v oblasti nanotechnologií.
„Já se zabývám výzkumem tenkých vrstev oxidu cínu. Například se tím dají alternativně povlakovat fotovoltaické panely nebo je tam také možná slibná aplikace ve flexibilních displejích do mobilů nebo notebooků a tak dále. Prostě ohebné polymerové displeje,“ pokusil se přiblížit oblast svého zájmu student Ondřej Libera, který chce na fakultě pokračovat v dalším studiu.
Podle Jany Maredové z Přírodovědecké fakulty se budoucí absolventi nemusí bát o uplatnění po vysoké škole.
„Jedinec když vystuduje ten obor, tak samozřejmě to uplatnění najde, buď v akademické sféře nebo jako samostatný výzkumník v nějaké laboratoři nebo ve firmě. A o naše absolventy je zájem na trhu práce,“ poznamenala Maredová.
Zájemci o studium se teď musí do konce března rozhodnout, na jakou školu si přihlášky podají.