V Doksech končí tradiční řezbářské sympozium, a to po francouzsku

Už od středy pracují řezbáři z Čech i Moravy na zahradě Památníku Karla Hynka Máchy v Doksech na Českolipsku na svých dílech. Na 28. ročníku tradičního sochařsko-řezbářského sympozia se návštěvníci mohli dívat mistrům řezbářům pod ruce, jak dřevěný špalek dostává podobu sochy hostinského nebo velké formy na pečení perníku. Dnes sympozium končí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řezbářské sympozium v Příbrami

Řezbářské sympozium v Příbrami | Foto: Zdeněk Hejkrlík

Řezbáři toho stihli vyrobit hodně. I když někteří si přivezli polotovary větších děl, která v Doksech dokončili. Jsou tam ale i drobné plastiky nebo sošky. V Doksech vytvořili formy na pečení tlačeného perníku. Ten se totiž dnes na slavnostním zakončení bude péct a samozřejmě ochutnávat.

Těsto na tlačený perník je jiné, než na perník, který se peče v domácnostech běžně. Recept je pečlivě střeženým tajemstvím každé hospodyně, protože těsto na tlačený perník má zůstat ve formě a přesně kopírovat tvar.

Formy na perník zůstávají v Doksech jako vzpomínka na letošní ročník. Nejsou to ale formičky jako na vánoční cukroví, ale formy, které jsou dlouhé i několik desítek centimetrů.

Den francouzské kultury

Řezbářské sympozium, které dnes končí, uzavírá Den francouzské kultury, který je vyvrcholením několikadenního sympozia. Jedním z důvodů je, že rok 2013 byl vyhlášen Rokem francouzské kultury, a tak se organizátoři rozhodli na letošním sympoziu nahlédnout do francouzské kultury i kuchyně.

Den francouzské kultury v Doksech otevírá už dopoledne turnaj v národním francouzském sportu pétanque, kdy se hráči snaží umístit koule co nejblíže k cíli, který tvoří dřevěná kulička, takzvané prasátko.

Pestrý je i program v památníku Karla Hynka Máchy, kam přijeli i zástupci francouzského města Mios. Otevírá se i výstava kreseb legendárního francouzského malíře a grafika Honoré Daumiera, který se proslavil především svými karikaturami.

Den francouzské kultury se neobejde bez gastronomie. Návštěvníci mohou nahlížet doslova pod pokličku při veřejné produkci kuchařského umění. Vařit se budou přímo před návštěvníky typická francouzská jídla. Z rukou francouzské hospodyně pak budou moci ochutnat například speciální francouzskou dýňovou polévku, ale i jiné typicky francouzské dobroty.

Francouzskou kulturou budou žít Doksy na Českolipsku až do odpoledne, kdy mezi návštěvníky, díky hercům z Mladé Boleslavi, zavítá i Napoleon Bonaparte a v 17 hodin se mohou zaposlouchat do veršů básníka a bouřliváka Francoise Villona.

Máchovo jezero | Foto: Tomáš Mařas

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme