V Lednici na Břeclavsku soutěží výrobci ledových a slámových vín
V Lednici na Břeclavsku se koná mezinárodní soutěž ledových a slámových vín. Návštěvníci mohou v zámeckém komplexu obdivovat nejdražší a zároveň nejsladší vína na celém světě. Světovou produkci těchto vín na lednickém zámku kromě mezinárodních odborníků hodnotí i široká veřejnost.
Jediná soutěž svého druhu na světě funguje pod patronací mezinárodní organizace pro révu a víno v Paříži.
Dvacet jedna degustátorů hodnotilo včera a dnes celkem 83 přihlášených vzorků sladkých vín z devíti zemí světa. Ty musely splňovat jediné kritérium, a to minimální množství zbytkového cukru 45 gramů.
Vinaři z České republiky přihlásili celkem 48 vín. Početné zastoupení měla i Kanada – světová velmoc v produkci ledových vín dodala 13 vzorků. Hodnotila se však i vína ze Švýcarska, Rakouska, Německa nebo třeba Moldávie.
Nejčastěji hodnocenými odrůdami byly Tramín a Cabernet sauvignon. Nejvíce vzorků bylo ročníku 2012, nejstarší víno pak bylo vyrobeno roku 1999.
Slámové víno je aromatické a sladké, vyrábí se z dobře vyzrálých hroznů, které se nejméně tři měsíce po sklizni dosoušejí na slámě či rákosu nebo v dobře větraném prostoru. Tím se z bobulí odpaří část vody a v bobulce zůstane hodně cukru.
Ledové víno je velmi vzácné, vyrábí se lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě maximálně mínus 7 stupňů Celsia. Cena těchto vín je poměrně vysoká, za čtvrt litru zájemce zaplatí kolem 300 korun, často však spíše ještě víc.