Vegani si na Štědrý večer osmaží místo kapra hlívu ústřičnou
Většina lidí si k bramborovému salátu představí kapra, smažené řízky anebo vinné klobásy. Co ale ti, kteří, ať už ze zdravotních či etických důvodů, maso vůbec nejedí? Extrémem jsou takzvaní vegani, kteří odmítají veškerou živočišnou stravu - tedy nejen maso, ale i mléko či majonézu.
„Vařím sojové plátky, přidala jsem tam koření a sojovku a nechám to deset minut povařit. Pak to budu obalovat,“ popisuje Tereza Vandrovcová, jak připravuje veganské štědrovečerní jídlo.
Kromě toho připraví ještě alternativu k smaženému kapru.
Jaké jsou recepty veganů, zjišťovala redaktorka Magdaléna Medková v kuchyni u Terezy Vandrovcové
„Což je hlíva à la ryba. Základem je hlíva ústřičná, která se nechá chvíli naložená v oleji a v provensálském koření. Pak se obalí v mořské řase. Celé se to pak upevní párátky. Obalí se to v trojobalu a osmaží v oleji,“ prozrazuje recept Vandrovcová.
Řasa prý trochu připomíná kůži kapra a samotná chuť hlívy ústřičné pak rybu. Navíc podle Vandrovcové nepřijdou lidé ani o zábavu vyndávání kostí – jen místo toho tahají z pokrmu párátka.
Vegani si jiným způsobem připravují i bramborový salát, protože odmítají veškerou živočišnou stravu. „Klasicky dám brambory a zeleninu, a místo majonézy používám sojanézu, což je majonéza se sóji,“ dodává Tereza Vandrovcová.