Vůbec první vegetariánská restaurace v Čechách vznikla na konci 19. století ve Varnsdorfu a Pražané mohli podobný podnik navštívit poprvé roku 1898 v Konviktské ulici.
Vědci zjistili, že výroba jídla pro velké masojedlíky, tedy osoby, které snědí 100 a více gramů masa denně, uvolní přes deset kilogramů skleníkových plynů denně.
„Zvířata pro nás představují úsek přírody, svět, který máme pod kontrolou a můžeme ho regulovat,“ upozorňuje socioložka Tereza Vandrovcová, spoluautorka knihy Dotek zvířat.
Kvůli příspěvku na facebooku, který se týkal teroristického útoku na jihozápadě Francie z minulého týdne, hrozí francouzskému veganovi trest vězení až do výše pěti let.
Oslavy vylodění první britské flotily na pobřeží nejmenšího kontinentu v roce 1788 Australany stmelují. Každoroční průvody městy a společné pikniky posilují národního ducha. Letos ale před státním svátkem vyvolala rozruch reklama na jehněčí maso, tedy tradiční pochoutku při svátečním grilování. Ohradili se proti ní původní obyvatelé Austrálie a vegani.
Většina lidí si k bramborovému salátu představí kapra, smažené řízky anebo vinné klobásy. Co ale ti, kteří, ať už ze zdravotních či etických důvodů, maso vůbec nejedí? Extrémem jsou takzvaní vegani, kteří odmítají veškerou živočišnou stravu - tedy nejen maso, ale i mléko či majonézu.