Co nabídlo atletické mistrovství světa? Vadlejchův bronz, vlnu amerických medailí i tři světové rekordy

V ranních hodinách 25. července skončilo atletické mistrovství světa v americkém Eugene. Přineslo světové rekordy tyčkaře Armanda Duplantise a překážkářek Sydney McLaughlinové na 400 metrech i Tobi Amusanové na 100 metrech. Česko slavilo jednou, na bronzovou linii dohodil oštěpař Jakub Vadlejch. Medailové součty suverénně ovládli domácí sportovci, dohromady nasbírali přes třicet cenných kovů.

Eugene (USA) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Nejlepší mistrovství světa všech dob,“ hlásil na sociálních sítích oficiální účet šampionátu.

Tyčkař Duplantis při skoku pro zlato překonal světový rekord. Čtvrkařská štafeta skončila osmá

Číst článek

V tu chvíli uteklo jen pár minut od fenomenálního triumfu Švéda Armanda Duplantise, který svým pátým světovým rekordem ve skoku o tyči uzavřel devítidenní soutěžení.

Byl posledním atletem, který na stadionu Hayward Field ještě závodil. „Byl to tlak. Ale cením si, že lidi zůstali,“ děkoval. Vrátil jim to výkonem 621 centimetrů.

Na rekord přitom ani nemyslel. „Soustředil jsem se opravdu hlavně na vítězství,“ dodal. Zlato ze světového mistrovství pod otevřeným nebem mu jako jediné v bohaté sbírce chybělo.

Pár hodin před ním stihla šokovat fanoušky překážkářka Tobi Amusanová. V semifinále zaběhla historické maximum na 100 metrech překážek v čase 12,12. Vysmátá Nigérijka po bouřlivých oslavách odcházela ze stadionu a v euforii málem přišla o tradiční foto s výsledkovou tabulí. 

To nejlepší však předvedla ve finále. Cílem proletěla ještě o šest setin rychleji. Ale pomáhal jí vítr, až moc. Rekordním výkonem tak zůstává ten předešlý. „Věděla jsem, že budu rychlá, ale ne až takhle. Díky bohu! Byla to dlouhá cesta,“ ulevila si.

Duplantis s Amusanovou dokonale završili 18. ročník, který Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF) plánovala na předchozí rok. Jenže původní termín zaplnily odložené olympijské hry v Tokiu. 

A tak se Spojené státy dočkaly prvního mistrovství na svém území až letos. Čekání se vyplatilo, domácí aleti ozdobili mítink 33 medailemi. Nejvíc z nich se navíc lesklo zlatem.

Smršť amerických medailí

A hned devět medailí nakupily Spojené státy v jeden den. Magický 17. červenec se tak zapsal do historických tabulek. Předešlý rekord osmi kovů Sovětského svazu z roku 1991 padl. 

Američan Lyles potvrdil dominanci na dvoustovce a má zlato, roztrhal osobní rekord i dres

Číst článek

Podíl na tom mají i vítězové Grant Holloway na 110 metrech překážek, Ryan Crouser ve vrhu koulí, Brooke Andersonová v hodu kladivem a Katie Nageotteová ve skoku o tyči.

Nejoslavovanější z amerických hvězd ale byla Sydney McLaughlinová. Podobně jako Duplantis už nezávodí se soupeřkami. Ale sama se sebou. Světový rekord na 400 metrech s překážkami stlačila už počtvrté. Teď leží na čísle 50,68.

A 22letá McLaughlinová rozhodně nezastavuje. „Snažím se zjistit, jaké limity se dají pokořit,“ řekla po finálovém kole. Přemýšlí o jiných tratích, hledá další výzvy.

Běžeckou nadvládu potvrdili domácí i na stovce. První Fred Kerley, druhý Claude Bracey a třetí Trayvon Bromell. Všichni z USA. To samé na dvoustovce. Jen v ženských kategoriích dominovaly Jamajčanky v čele s legendární Shelly-Ann Fraserovou-Pryceovou.

Američanky jim to však vrátily ve štafetě 4x100 metrů. I díky Allyson Felixové, která se už osm dní předtím rozloučila s famózní kariérou. „Trenér zavolal a já musela skočit do letadla,“ napsala na twitteru.

Přiletěla a pomohla k dalšímu úspěchu své země. Na krk si pověsila už dvacátou medaili z mistrovství světa. Nikdo jich nemá víc.

Zlaté hattricky

Například Mutaz Essa Baršim vyhrál v Eugene „teprve“ čtvrtou. Za to ale už třetí zlatou v řadě. A když k tomu připočteme i olympijský triumf, rojí se otázky, jestli je katarský výškař nejlepší z nejlepších.

Nad ním už stojí jen světový rekord 245 centimetrů bájného Kubánce Javiera Sotomayora. „Musíte si uvědomit, že existuje důvod, proč té laťky dosáhnul jen jeden člověk v celém vesmíru. Je to neskutečně obtížné. Ale dávám do toho 120 procent,“ říkal před třemi roky. 

Katarský výškař Mutaz Essa Baršim ovládl třetí mistrovství světa v řadě | Foto: PA Images | Zdroj: Reuters

Stejnou bilancí se pyšní i trojskokanka Yulimar Rojasová. V Eugene dokonala zlatý hattrick a na nejvyšší stupínek dosáhla i v Tokiu. Na letních hrách si navíc oproti Baršimovi přivlastnila i historické maximum 15,67 metrů. 

Letos v USA za ním zaostala jen o dva centimetry. V hlavě ale míří dál. „V mysli mám jediný cíl. Soustředím se na šestnáctimetrovou hranici,“ prozradila.

Vadlejchův bronz a Sýkorova smůla

Českou atletiku udržel nad vodou stejně jako na olympiádě v Tokiu sebevědomý Jakub Vadlejch. „Upřímně jsem si na medaili věřil,“ pronesl v rozhovoru pro Radiožurnál.

Z Oregonu si odnesl bronz hodem dlouhým 88,9 metrů. „Ideální hod to nebyl, ale já nejsem spokojený nikdy, mám to asi po svém trenérovi. To mě i žene dál,“ vysvětlil. Vítězný Grenaďan Anderson Peters překonal hranici s číslem 90. „Byl nedobytný, byla to one man show,“ uznal Vadlejch.

Na třetího muže letních her ostatní Češi nenavázali. Nikola Ogrodníková ve stejné disciplíně obsadila osmé místo. 

Desetibojař Sýkora zářil v disku, ale při skoku o tyči se zranil. Bylo to dobře rozjeté. Mrzí mě to, smutnil

Číst článek

Vysoko směřoval desetibojař Jiří Sýkora. V hodu diskem překonal všechny a proniknul do elitní desítky. „Na posledním tréninku jsem hodil několikrát za 50 metrů v řadě, tak jsem si říkal, že k tomu byly ideální podmínky. Kéž by vyšlo všechno jako disk,“ smutnil.

Z další disciplíny si totiž odnesl kromě ztráty bodů i zranění levé ruky. Při pokusu o zdolání 480 centimetrů mu při skoku praskla tyč. 

„Byl to šok. Brněla mi ruka. V tu chvíli jsem s ní vůbec nemohl hýbat. Každopádně jsem věděl, že zaprvé nemám tyč a zadruhé nemám tu tyč čím vzít. Celkově mě to mrzí. Je to několikátý víceboj, který byl dobře rozjetý, ale zase se něco stalo,“ dodal.

Další možnost dostane na mistrovství Evropy v Mnichově, jež startuje 15. srpna. Další světový šampionát přijde na řadu 19. srpna příštího roku v Budapešti.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme