‚Omlouvám se, že mám jen německý pas.‘ Tuchel se po nástupu k reprezentaci Anglie brání kritice

Němec Thomas Tuchel byl oficiálně potvrzený jako nový trenér anglické fotbalové reprezentace. Národní tým převezme v lednu. Tuchel v Anglii už dříve působil, hned ve své první sezoně na ostrovech dovedl Chelsea k titulu v Lize mistrů. Přesto se po převzetí talentované reprezentace setkává s kritikou ze strany expertů a bývalých hráčů.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý trenér Thomas Tuchel

Německý trenér Thomas Tuchel | Foto: IMAGO sportfotodienst | Zdroj: Profimedia

„Omlouvám se, že mám jen německý pas. Ale možná mohli fanoušci cítit moji vášeň pro anglickou Premier League i pro celou zemi, rád jsem tu žil i pracoval. Doufám, že je dokážu přesvědčit, jak hrdý jsem na to, že jsem se stal anglickým trenérem. Udělám vše pro to, abych ukázal respekt,“ prohlásil na tiskové konferenci Thomas Tuchel.

Bývalý trenér Bayernu Mnichov nebo PSG bude již třetím zahraničním koučem anglické reprezentace po Švédovi Svenu Göranu Erikssonovi a Italovi Fabiu Capellovi, přesto se mezi fotbalovými experty objevil názor, že by cizinec neměl vést anglický národní tým.

„V několika klubech přišel o práci poměrně rychle a určitě to není tak, že by měl všude obrovský úspěch. V několika klubech přišel a odešel,“ zkritizoval v rozhovoru pro Sky Sports životopis německého kouče bývalý trenér West Hamu nebo Tottenhamu Harry Redknapp.

„Chtěl jsem, aby Anglii trénoval Angličan. Jsem velký patriot, myslím si, že bychom měli mít anglického manažera, ale zřejmě byl malý výběr,“ dodal Redknapp.

„Nejde jen o Anglii – myslím, že stejné to je u Itálie, Německa nebo Francie. Portugalsko momentálně vede Robert Martinez, což mi přijde zvláštní. To je ale můj pohled na věc. Anglie má nyní skvělého trenéra, ale myslím si, že bychom měli mít anglického manažera,“ nechal se pro Sky Sports slyšet bývalý obránce Jamie Carragher.

Anglická volba

Výkonný ředitel anglické fotbalové asociace Mark Bullingham na tiskové konferenci přiznal, že na Tuchelovu pozici zvažovali i jiné kandidáty.

„Udělali jsme pohovory s přibližně deseti lidmi a v rámci toho jsme vedli rozhovory i s některými anglickými kandidáty,“ prohlásil Bullingham.

Mark Bullingham a Thomas Tuchel na tiskové konferenci k představení nového trenéra anglické fotbalové reprezentace | Foto: Alberto Pezzali | Zdroj: Profimedia

Podle anglických médií měl roli hlavního trenéra zvažovat například aktuální lodivod Newcastlu Eddie Howe. Tým ze severu Anglie nejdříve v roce 2022 zachránil v Premier League a po postupném progresu si v předešlé sezoně se „strakami“ zahrál prestižní Ligu mistrů.

Mezi další možné anglické kandidáty patřil například bývalý trenér Brightonu a Chelsea Graham Potter, bývalý záložník Manchester United a nynější kouč Middlesbrough Michael Carrick nebo legendární středopolař Chelsea Frank Lampard.

‚Potřebujeme trofej‘

Populární anglický komentátor a nejlepší střelec mistrovství světa 1986 v Mexiku Gary Lineker se k angažování Tuchela vyjádřil optimističtěji než jiní experti.

„Není pochyb o tom, že má neuvěřitelný životopis, ale tohle pro něj bude úplně jiná zkouška. Od asociace je to odvážný krok – musí vyhrát mistrovství světa nebo Evropy, kvůli tomu ho angažovali,“ prohlásil Lineker podcastu The Rest Is Football

BBC řeší svobodu slova na sítích. Aféra s Linekerem je reputační pohroma, tvrdí analytik

Číst článek

„Je to jednoduché, potřebujeme trofej. A potřebujeme trenéra, který to dokáže. Tuchel si po pohledu na soupisku řekl, že je v ní tolik talentu, že je to neuvěřitelná příležitost něco vyhrát,“ řekl Lineker.

„Já bych si ale přál, aby zůstal Carsley, jelikož jsem u něj viděl dost na to, abych si byl jistý, že mu hráči opravdu důvěřují a že je dostatečně vynalézavý,“ dodal Lineker.

Německý trenér na lavičce vystřídá právě Lee Carsleyho, který se týmu ujal dočasně po červencové rezignaci Garetha Southgatea, jenž dovedl Anglii dvakrát za sebou do finále mistrovství Evropy. S týmem absolvuje ještě listopadové zápasy s Řeckem a Irskem, poté se vrátí k anglické jednadvacítce.

Tomáš Petrilák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme