Baník na hřišti Olomouce vybojoval bod, Slavie si i po červené kartě Prebsla poradila s Pardubicemi 2:0

Karvinští fotbalisté remizovali v sedmém ligovém kole doma s pražskou Duklou 0:0. Slezané bodovali ve třetím kole v řadě, nováček soutěže Dukla zase podruhé za sebou. V souboji sousedů z horní poloviny tabulky remizovala Sigma s Ostravou 2:2. Baník dokázal otočit stav, ale v 85. minutě z penalty svou druhou brankou v zápase srovnal domácí Jan Kliment. Slavia udržela neporazitelnost v sezoně nejvyšší soutěže a Pardubice porazila 2:0

Olomouc (Aktualizováno: 19:40 1. 9. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olomoucký Filip Zorvan v souboji s Tomášem Rigem z Ostravy

Olomoucký Filip Zorvan v souboji s Tomášem Rigem z Ostravy | Foto: Luděk Peřina | Zdroj: Profimedia

Karviná nastoupila bez potrestaného kapitána Stanislava Svozila, jehož ve středu obrany nahradil uzdravený Švéd Doug Bergqvist. Na levém kraji se poprvé v této ligové sezoně objevil v základu druhý z černohorských zadáků Andrija Ražnatović a do sestavy se vrátil záložník Samko.

U hostů nahradil v záloze Ondřeje Ullmana Martin Ambler, který před týdnem ozdobil svou ligovou premiéru gólem, a do útoku se místo nové posily Jakuba Řezníčka znovu postavil po odpykání trestu Lukáš Matějka.

V minulém utkání Dukla vytěžila dva góly z dlouhých autů a tuto zbraň zkusila uplatnit i tentokrát. Ve 39. minutě se po vhazování Šebrle do míče opřel z voleje, jenže tečovaná střela skončila nad brankou.

Do druhého poločasu vytáhl karvinský trenér Martin Hyský dva ofenzivní trumfy - Luckyho Ezeha a Martina Regáliho - a převaha domácích zesílila.

Na domácím kontě rychle přibývaly střely, nakonec jich bylo 19. Ražnatovičova hlavička i Regáliho pokus jen těsně minuly tyče a s další střelou slovenského útočníka si poradil jeho krajan v brance Dukly Aleš Hruška. A když v nastavení gólman hostů vytáhl na roh k tyči mířící Ezehovu hlavičku, zrodila se v tomto kole už třetí bezbranková remíza.

Oba soupeři se naposledy potkali před dvěma lety ve druhé lize a Karviná hladce vyhrála oba zápasy s celkovým skóre 8:0, ale tentokrát se diváci gólu ani přes jasnou převahu svého týmu nedočkali.

Po opatrném a bojovném začátku jako první zahrozili Slezané. V 17. minutě z úhlu vypálil k tyči Abdullahi Tanko a brankář Tadeáš Stoppen měl plno práce, aby balon vyrazil. Po půlhodině hry měl ještě větší šanci Matěj Šín, ani on však zblízka gólmana Sigmy nepřekonal.

Baník úvodní šance nevyužil a Hanáci ho ztrestali vedoucím gólem. Filip Zorvan přiťukl Janu Klimentovi, nejlepší střelec ligové sezony se protáhl do vápna a z pravé strany z velkého úhlu překonal Markoviče. Kanonýr Sigmy gólově oslavil nedělní 31. narozeniny a šestým gólem ve stejném počtu utkání této sezony nejvyšší soutěže si upevnil vedení v tabulce kanonýrů.

Slezané stihli ještě do přestávky srovnat. Pavel Juroška v těžké pozici poslal z pravé strany povedený centr do pokutového území a nabíhající Šín tvrdou hlavičkou na přední tyč nedal Stoppenovi šanci. Dvacetiletý záložník skóroval poprvé v ligovém ročníku.

Šín prožíval životní zápas a krátce po pauze se prosadil podruhé, což se mu v jednom duelu nejvyšší soutěže povedlo poprvé. Mladý záložník, který předloni překonal rakovinu, si narazil s Ewertonem a přízemní střelou na zadní tyč otočil skóre. Asistent sudího nejprve signalizoval ofsajd, ale videorozhodčí z centrály na Brumlovce po pár minutách přezkoumávání situace odhalil, že o porušení pravidel nešlo.

Michal Frydrych ve vápně fauloval Zorvana a Kliment v 85. minutě z penalty s přehledem srovnal. Domácí útočník má v ligové sezoně vynikající bilanci sedmi gólů v šesti utkáních a suverénně vede tabulku kanonýrů.

Červenobílí si částečně spravili náladu po středečním vypadnutí ve 4. předkole Ligy mistrů s Lille. V nejvyšší soutěži potřinácté za sebou bodovali. Východočeši nenavázali na minulé vítězství nad Hradcem Králové, prohráli potřetí z posledních čtyř kol a figurují na 14. místě.

Vzhledem k nadcházející reprezentační přestávce nasadil trenér Slavie Jindřich Trpišovský velmi silnou sestavu a oproti středečnímu utkání s Lille udělal jen dvě změny v zahajovací jedenáctce. Místo zraněného Tomáš Holeše a Davida Zimy nastoupili od začátku Filip Prebsl a MAtěj Jurásek.

Ve čtvrté minutě nepřekonal Lukáš Provod vyběhnutého Adama Stejskala, bývalý slávistický gólman pak zasáhl v 18. minutě i proti Prebslovi. Po půlhodině hry zkazila Chorému radost tyč. 

Když už se zdálo, že hosté v Edenu v prvním poločase udrží nerozhodný stav, udeřil v poslední z pěti nastavených minut Malick Diouf. Devatenáctiletý senegalský halfbek převzal míč ve vápně po promáchnutí Chorého a napálil jej pod břevno. S třemi góly je nečekaně zatím nejlepším slávistickým střelcem v ligovém ročníku.

Čtyři minuty po pauze favorit zvýšil. Po Provodově rohovém kopu hlavičkou vrátil balon před branku kapitán Jan Bořil a Chorý míč usměrnil do sítě. Český reprezentant skóroval poprvé v ligovém ročníku po letním přestupu z Plzně.

Po nevydařeném vlastním autu fauloval Prebsl unikajícího Štěpána Míška, sudí Pavel Orel mu nejprve udělil jen žlutou kartu, ale po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace domácího stopera v 65. minutě vyloučil.

Východočeši ani v přesilovce neměli dostatek kvality na to, aby zápas ještě zdramatizovali. Slavia si závěr pohlídala a opět vylepšila svou bilanci doma, kde v lize prohrála jediný z posledních 40 zápasů. Pardubičtí nebodovali ve třetím z minulých čtyř venkovních duelů nejvyšší soutěže.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme