Mám skákat bez paží jako svíčka, zlobil se Lovren kvůli penaltě proti Česku. Zastaly se ho i legendy

Chorvatský obránce Dejan Lovren netajil po remíze 1:1 s českou reprezentací na mistrovství Evropy rozhořčení, že se po jeho zákroku na Patrika Schicka kopala penalta. Jedenatřicetiletého chorvatského obránce se zastali i bývalí angličtí fotbalisté Gary Lineker nebo Rio Ferdinand. Chorvatská média ale vicemistry světa, kteří mají po dvou zápasech v základní skupině jediný bod, kritizují.

Glasgow Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dejan Lovren trefuje Patrika Schicka loktem do obličeje.

Dejan Lovren trefuje Patrika Schicka loktem do obličeje. | Foto: Andy Buchanan | Zdroj: Reuters

K incidentu došlo ve 33. minutě. Po českém rohovém kopu trefil skákající Lovren loktem do obličeje českého útočníka Patrika Schicka a způsobil mu krvavé zranění. Rozhodčí Carlos del Cerro Grande si nejdřív ničeho nevšiml, po upozornění systému VAR se ale podíval na opakovaný záznam a odpískal penaltu pro Čechy. Lovren navíc dostal žlutou kartu.

2:04

Češi můžou myslet i na postup z prvního místa. ‚Ještě nikde nejsme,‘ varuje ale kouč Šilhavý

Číst článek

„Když si to zpětně přeberu, tak jsem Schicka vůbec neviděl,“ řekl Lovren chorvatskému listu Sportske novosti.

„Šel jsem do vzduchu pro míč a vyskočil stejně, jako to dělám celý život. Jinak jsem vyskočit nemohl. Nebo co jsem měl dělat? Skákat bez paží jako svíčka? Většina lidí by řekla, že to penalta nebyla a ani rozhodčí to tak zprvu neviděl. Kdyby nebyl VAR, o pokutový kop by nešlo. Jenže co mám dělat,“ uvedl Lovren.

Na jeho stranu se postavili i bývalí slavní angličtí fotbalisté. Gary Lineker na twitteru napsal, že „je povzbudivé vidět, jak je VAR směšný úplně všude“. Rio Ferdinand zase prohlásil, že zavedení videa přineslo i změnu v posuzování zákroků.

„Je to další situace, která by bez VAR penaltou neskončila. Jenže s VAR se to zásadně mění a máme z toho penaltu. Podle mě neměla být. Oba hráči šli do vzduchu a oba měli ruce ve vzduchu. Pochopitelně jeden druhého udeřil, ale nemyslím si, že tam byl od Lovrena úmysl vyskočit a někoho zranit,“ řekl Ferdinand BBC.

Encouraging to see that VAR is equally as ludicrous elsewhere. Never a penalty.

18:36 – 18. 06. 2021

625 14984

Schickovu penaltu probírala po zápase i chorvatská média. „Výkon rozhodčího byl velmi špatný... Podle nás byla penalta špatně provedená, jeden český hráč vběhl předčasně do vymezeného prostoru, navíc střelec byl celý od krve a měl být ještě ošetřován,“ řekl v televizi HRT někdejší mezinárodní sudí Mario Strahonja.

Vicemistři světa i za nepříznivého stavu zareagovali a na začátku druhé půle vyrovnali zásluhou Ivana Perišiče. Jenže druhý gól už nepřidali, a tak mají po dvou zápasech jediný bod.

Média Chorvaty kritizují

Za výkon proti české reprezentaci si svěřenci trenéra Daliće vysloužili v chorvatských médiích vlnu kritiky. „Neprohráli jsme, ale nemáme proč být spokojení,“ napsaly například Sportske novosti - a toto hodnocení patřilo ještě k těm mírnějším.

„Bohužel ani za výkon proti Čechům si ‚Vatreni‘ nezaslouží dobrou známku, nepůsobili ani trochu přesvědčivě,“ tvrdí portál televize RTL, který připomíná i úvodní prohru s Anglií. Podle webu Telesport si Chorvatsko ze zápasu odneslo jen „ubohý bod“.

Chorvatští novináři se shodují v tom, že před zápasem se očekávala jasná dominance jejich týmu, obrázek utkání byl ale zcela jiný. „V prvních 20 minutách Češi překvapili útočným fotbalem... V této fázi zápasu měli před naší brankou řadu příležitostí,“ uvedla veřejnoprávní televize HRT.

Web index.hr neviděl v prvním poločase žádné pozitivní okamžiky. „Češi nás v prvních 45 minutách fyzicky naprosto převálcovali. Po fyzické stránce jsou mnohem silnější mužstvo a v prvním poločase se hrálo podle jejich not,“ uvedl autor.

„Dobře složený chorvatský tým se před zápasem neměl čeho bát. Bohužel ale Chorvatsko v prvním poločase nehrálo vůbec nic... Dovolit Čechům, kteří proti Skotsku nedokázali udržet míč u nohy, větší držení míče a více přihrávek, to je prostě nepřípustné,“ zhodnotil výkon Dalićových svěřenců Telesport.

„Ať trenér řekl hráčům o přestávce cokoli, očividně to zafungovalo, dvě minuty po změně stran už bylo vyrovnáno a pak se Chorvatsko konečně sebralo,“ napsal sportovní web.

‚Vypadalo to, že mi teče z nosu polívka.‘ Hrdina českého týmu Schick si na penaltu věřil a neváhal

Číst článek

Pomalý start do utkání kritizoval také tportal.hr. „Jsme vicemistři světa, ale bezdůvodně se na začátku zápasu stáhneme, a když protivník převezme iniciativu, dostaneme se do problémů... Nesmí se stát, aby náš výkon v první třetině zápasu proti České republice vypadal tak, jako by za normálních okolností působilo ‚nějaké Lotyšsko‘ v utkání s Chorvaty,“ pustil se ostře do výkonu Daličova výběru web, který připomněl, že Češi vstoupili do zápasu s velkou dávkou odvahy.

„Do utkání vlétli, jako by se hrálo posledních pět minut, a našim nějakou dobu trvalo, než se Čechům dokázali přizpůsobit,“ všimly si i Sportske novosti, podle kterých čeští reprezentanti hráli rychleji, přesněji si přihrávali a vytvořili si řadu šancí.

„První poločas byl opravdu příšerný, ve druhé části se situace zlepšila, ale výsledek byl nakonec hubený," hodnotí výslednou remízu list. Podle něj ve druhém poločase sice Chorvaté působili o něco nebezpečněji, čeští reprezentanti jim ale ani tak nedovolili příliš rozvíjet útoky a konečný výsledek je tak z obou stran zasloužený.

Srovnání s Eurem 2016

Záhřebská média připomínají i dosud jediný vzájemný zápas na mistrovství Evropy, který se odehrál před pěti lety a skončil remízou 2:2. „Podruhé jsme s Čechy remizovali, ve Francii v roce 2016 jsme ale hráli podstatně lepší fotbal,“ srovnávají výkony národního týmu Sportske novosti.

A poklesu výkonnosti si všímají i další. „Chorvatsko nepůsobí nijak skvěle už od mistrovství světa (2018, kde dosáhlo na stříbro). Sem tam se sice objeví lepší zápas, celkově vzato ale už dlouho nepodává dobré výkony... Hlavně v útoku bývá předvedená hra daleko od potenciálu, který reprezentace má, všechno je pomalé, bezmocné a bez nápadu,“ tvrdí RTL.

Ani lepší druhý poločas přitom nevzbudil u chorvatských médií velké nadšení. „Ačkoli naši hráli lépe než na začátku, chyběla jim rychlost a pohyb k tomu, aby zvrátili průběh zápasu a dosáhli na tři body,“ píše web televize RTL a tportal.hr tvrdí, že „i když Chorvatsko nakonec vydolovalo bod, působilo většinu zápasu neorganizovaně, nelogicky a anemicky“.

„I když po remíze 1:1 píšeme, že to dopadlo dobře, protože výsledek mohl být i horší, je jasné, že máme málo důvodů k radosti,“ hodnotí výkon Sportske novosti. A index.hr připomíná, že když naposledy Chorvaté vstoupili do velkého turnaje podobně - tedy prohrou a remízou na MS 2006 v Německu - rozloučili se s ním už po základní skupině.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme