Makedonská euforie a italská pohroma. ‚Bude mě to pronásledovat do konce života,‘ smutní Jorginho

Italové se na fotbalovém mistrovství světa letos v Kataru nepředstaví. V baráži nestačili na velkého outsidera Severní Makedonii, která po výhře 1:0 senzačně postoupila do finále baráže. Zatímco dvoumilionový stát prožívá historický vrchol, Itálii se nedaří probudit z noční můry. „Jsme zničení, je to velké zklamání,“ citovala agentura Reuters kapitána Giorgia Chielliniho, který ještě před půl rokem slavil triumf na mistrovství Evropy.

Palermo (Itálie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smutnící kapitán Itálie Giorgio Chiellini (vlevo) a Jorginho

Smutnící kapitán Itálie Giorgio Chiellini (vlevo) a Jorginho | Foto: Carmelo Imbesi | Zdroj: ZUMA/ČTK

„Ani si neuvědomujeme, co jsme dokázali,“ prohlásil v polovině července 2021 se slzami v očích italský trenér Roberto Mancini. Dovedl svůj národ k prvnímu titulu po patnácti letech. Po absenci na posledním mistrovství světa v Rusku dosáhli na titul mistrů Evropy.

Mnozí novináři i fanoušci tak předpovídali velké výsledky i na letošním mistrovství světa. Favoriti turnaje se ale na samotný turnaj vůbec nedostali. Zastavil je fotbalový trpaslík Severní Makedonie. Přes třicet italských střel se muselo sklonit před jediným přesným zásahem Aleksandara Trajkovského v 92. minutě.

„Bude mě to pronásledovat do konce života,“ pronesl zklamaný záložník Jorginho v rozhovoru pro RaiSport. Odkazuje také na své dvě neúspěšné penalty v kvalifikaci.

Mistři Evropy Italové budou na fotbalovém mistrovství světa chybět, doma podlehli Severní Makedonii

Číst článek

„Pořád tomu nevěřím. Bolí to opravdu hodně. Hráli jsme dobrý fotbal, ale v posledních pár zápasech jsme udělali malé chyby. Ty rozhodly,“ dodal hráč Chelsea.

Ještě smutnější je kapitán Giorgio Chiellini, který ve svých 37 letech pravděpodobně přišel o poslední šanci zahrát si na mistrovství světa. „Jsme zničení, je to velké zklamání. Tým ze sebe vydal všechno, odehráli jsme dobrý zápas, ale znovu jsme nedokázali skórovat,“ vysvětlil urostlý obránce.

„Nevím, co mám říct. Těžko se mi hledají slova. V létě jsme zažili krásné chvíle radosti, teď je vystřídalo velké zklamání. Trenérem jsem já a nesu odpovědnost, “ navázal trenér Roberto Mancini.

Kouč italských vicemistrů světa z roku 1994 Arrigo Sacchi ale nevidí problém ani u trenéra, ani u hráčů. „Problém leží v systému. Naše mládežnické akademie jsou plné zahraničních hráčů, nakupujeme je jak ovoce a zeleninu. Kluby se zadlužují a v evropských pohárech nejsou schopné vyhrát vůbec nic,“ rozhorčil se v rozhovoru pro Gazzettu dello Sport.

Makedonie píše historii

Svět se soustředí spíše na truchlení Itálie, Severní Makedonie ale mezitím slaví. A euforie je to oprávněná. Jejich národní tým nikdy nic nevyhrál a na první velký turnaj, loňské mistrovství Evropy, se dostal teprve před rokem.

A ve čtvrtek večer navíc udolal šampiony toho turnaje a v cestě na vysněné mistrovství světa jim stojí už jediný tým. Stát o rozloze třikrát menší než Česká republika se utká 29. března s Portugalskem.

To je ale po takovém vítězství ještě daleko, teď se slaví. 

„Věř svým snům a stanou se skutečností,“ napsal na twitter po zápase střelec velkého gólu Aleksandar Tarkovskij.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme