Severnímu Irsku hrozí, že přijde o spolupořadatelství Eura. Vláda nechce rekonstruovat stadion v Belfastu

Severnímu Irsku vážně hrozí, že přijde o spolupořadatelství fotbalového mistrovství Evropy v roce 2028, na němž se mělo podílet s Anglií, Walesem, Skotskem a Irskou republikou. Britská vláda v pátek oznámila, že se nebude finančně podílet na rekonstrukci stadionu Casement Park v Belfastu, jenž měl hostit zápas příštího Eura.

Belfast Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda uvedla, že od roku 2023 předpokládané náklady na přestavbu stadionu „vzrostly dramaticky“ z původních 180 milionů liber (5,4 miliardy korun) na více než 400 milionů liber (11,9 miliardy korun).

„Existuje tak velké riziko, že se stadion nepostaví včas do začátku turnaje. Proto jsme se s lítostí rozhodli, že není vhodné, aby vláda poskytla finance na rekonstrukci Casement Parku pro zápasy Eura 2028,“ uvedla britská ministryně sportu Lisa Nandyová.

Podle britského serveru BBC může Severní Irsko za současných podmínek poskytnout základnu některým týmům či uspořádat přípravné zápasy v existujícím Windsor Parku, jeho naděje na utkání finálového turnaje jsou však podle všeho pryč.

Evropská unie UEFA rozhodla o vítězství společné britské a irské kandidatury loni v říjnu. Mělo se hrát na deseti stadionech v devíti městech: šesti v Anglii a poté v Cardiffu, Dublinu, Glasgow a právě Belfastu.

První ministryně severoirského parlamentu a první republikánka za 103letou historii Severního Irska Michelle O'Neillová v prohlášení reagující na krok britské vlády pronesla, že areál multifuknčního stadionu bude postaven i bez přislíbené finanční pomoci a zároveň žádá britskou vládu o naplnění slibu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme