Skotský fanoušek šel pěšky z Glasgow do Mnichova. ‚Nejtěžší věc, co jsem kdy udělal,‘ přiznal

Oblečený do tradičního kiltu a s odhodláním upozornit na problém mentálního zdraví mužů se vydal skotský fotbalový fanoušek Craig Ferguson před více než měsícem na pěší cestu do Německa. Ve čtvrtek odpoledne jeho pouť skončila v Mnichově, kde v pátek jeho krajané vyzvou v úvodním utkání mistrovství Evropy domácí Německo.

Video Mnichov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skota Craiga Fergusona na cestě z Glasgow vyprovázely na začátku května desítky fanoušků

Skota Craiga Fergusona na cestě z Glasgow vyprovázely na začátku května desítky fanoušků | Zdroj: Profimedia

Dvacetiletý Ferguson zahájil svou cestu začátkem května symbolicky u národního skotského stadionu Hampden v Glasgow, na cestu dlouhou 1600 km si vyhradil zhruba 40 dnů. Nápad vzešel z hecování s kamarádem, ale brzy se změnil v seriózní záležitost.

Téma duševního zdraví

Mladý fanoušek chtěl svým putováním upozornit na téma mentálního zdraví mužů. „Nemluví se o tom dost. Pěší cesta na mistrovství Evropy nabízí dobrou platformu k tomu poukázat na to, že není nemužné trpět úzkostí nebo mít negativní pocity a že sebevražda není jedinou cestou, jak z toho ven,“ řekl Ferguson agentuře SID.

Cestou zdokumentovanou na sociálních sítích na téma nejen upozorňuje, ale také získával prostředky. Dosud od dárců obdržel více než 50.000 liber (téměř 1,5 milionu korun) pro skotskou charitativní organizaci Brothers in Arms, jež má za cíl omezit množství sebevražd mužů.

Cesta přes šest zemí

Během putování šesti zeměmi ho zastihla prudká bouře, ocitl se bez telefonního signálu a zabloudil v lese. „Ale to všechno je součást cesty,“ uvedl Ferguson, jenž během cesty nasbíral na instagramu 30.000 sledujících a dostal od britského velvyslanectví v Berlíně pozvánku, aby o tématu mužského duševního zdraví promluvil na jeho půdě.

Ve čtvrtek odpoledne Ferguson dorazil na hlavní mnichovské náměstí Marienplatz. Dočkal se triumfálního přivítání od svých krajanů, kteří mu zpívali a postříkali ho místním pivem. „Lhal bych, kdybych řekl, že to nebyla nejtěžší věc, kterou jsem kdy udělal,“ přiznal.

Pro páteční zápas má odvážný tip, vítězství Skotska nad favorizovaným Německem 1:0. „Nevím, jestli tomu opravdu věřím, budu ale každopádně držet palce,“ řekl s úsměvem poutník.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme