Představení hvězd Eura: mladá kostra Anglie, zkušené Portugalsko nebo útočná síla Francie

V pátek večer v Mnichově zápasem domácího Německa se Skotskem odstartuje sedmnácté mistrovství Evropy ve fotbale. Server iROZHLAS.cz prošel soupisky jednotlivých účastníků evropského šampionátu a rozebral největší hvězdy Eura. Češi do turnaje vstoupí v úterý 18. června zápasem proti Portugalsku.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Toni Kroos, Jude Bellingham a Kylian Mbappé

Toni Kroos, Jude Bellingham a Kylian Mbappé | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Profimedia

Z nominace Ivana Haška je v kádru hned sedm hráčů, kteří zažili minulé Euro, kde český tým došel do čtvrtfinále. Největší hvězdou českého výběru je i po třech letech útočník Patrik Schick, který s německým Leverkusenem prožil skvělou sezonu. Bayer ovládl Bundesligu, domácí pohár a jedinou porážku v ročníku utrpěl ve finále Evropské ligy proti Atalantě. Bývalý hráč AS Řím nebo Lipska je zároveň nejlepším střelcem reprezentace, za národní tým skóroval osmnáctkrát.

Na minulém Euru, které se hrálo před třemi lety, dal český kanonýr pět branek a ve střelecké tabulce skončil druhý za Portugalcem Cristianem Ronaldem jen kvůli nižšímu počtu asistencí. 

Právě pětinásobný držitel Zlatého míče bude jednou z velkých ofenzivních zbraní Portugalska. V útoku jej doplní křídelník Rafael Leao z AC Milán, čerstvý anglický mistr Bernardo Silva z Manchesteru City nebo Diogo Jota z Liverpoolu. Portugalci budou mít na soupisce také vůbec nejstaršího hráče celého Eura, obránci Pepemu bude na začátku šampionátu 41 let, čímž překoná dosavadní rekord.

Druhý soupeř českých fotbalistů, Gruzie, debutuje na velkém turnaji poté, co ve finále play-off porazila Řecko. Tým trenéra Willyho Sagnola se může opřít o kometu titulové sezony Neapole Chviču Kvaraccheliju, brankáře Valencie Giorgiho Mamardašviliho nebo útočníka Mét Georgese Mikautadzeho, autora třinácti branek v Ligue 1.

A ve středu 26. června se Češi utkají s Tureckem, které potáhne dvojice mladíků. Záložník Arda Güler, teprve devatenáctiletý fotbalista Realu Madrid, byl podstatnou část sezony zraněný, přesto vstřelil v La Lize šest gólů.

V Juventusu v této sezoně dostával mnoho prostoru devatenáctiletý útočník Kenan Yildiz, který se v Itálii proslavil tím, že po brankách napodobuje oslavu turínské legendy Alessandra del Piera. Ten se pro deník Gazzetta nechal slyšet, že by mu nevadilo, kdyby Yildiz co nejdříve nosil číslo 10, které nosil on.

Skupina A

Úvodní zápas celého šampionátu obstarají domácí Němci a průměrně nejstarší celek šampionátu Skotsko (28,3 roku) v čele s obránci Kieranem Tiernym z Realu Sociedad, kde hostuje z Arsenalu, a Andrewem Robertsonem z Liverpoolu. Ve skupině A se objeví také Švýcarsko, v jehož nominaci nechybí hvězdy Granit Xhaka z Leverkusenu a obránce Manchesteru City Manuel Akanji, a Maďarsko s kreativním záložníkem Liverpoolu Dominikem Szoboszlaiem.

Německý záložník Kroos po sezoně ukončí kariéru, jeho poslední turnaj bude domácí mistrovství Evropy

Číst článek

Lídrem domácího německého výběru bude nejlepší hráč uplynulé sezony Bundesligy Florian Wirtz. Kreativní záložník mistrů z Leverkusenu dal osmnáct gólů ve 47 zápasech a výrazně pomohl Bayeru k výjimečné sezoně. V nominaci trenéra Juliana Nagelsmanna naopak chybí nejlepší obránce letošní sezony Ligy mistrů Mats Hummels z Dortmundu, kádr Němců potáhnou tři mistři světa z roku 2014 – Manuel Neuer, Thomas Müller a Toni Kroos. Právě záložník Realu Madrid se nechal slyšet, že domácí Euro bude jeho poslední akcí kariéry.

Skupina B

Mezi experty označovaná jako „skupina smrti“. O postup se poperou Itálie, Španělsko, Chorvatsko a Albánie. Zajímavé zápasy s největšími favority turnaje tak zažije například záložník pražské Sparty Qazim Laci. Vítěz kvalifikační skupiny české reprezentace bude spoléhat také na útočníka Chelsea Armanda Broju nebo obránce Lazia Elseida Hysaje.

Mladší kostra týmu i nový trenér. Itálii čeká v cestě za obhajobou zlata na Euru skupina smrti

Číst článek

V konečné nominaci obhájců zlata z Itálie je devět členů, kteří ovládli minulé Euro. Na letošní turnaj míří s obměněnou kostrou týmu i novým trenérem Lucianem Spalettim. Bývalý kouč Neapole má k dispozici například elitní krajní obránce Interu Milán Federica Dimarca a Giovanniho di Lorenza. Kapitánskou pásku obleče brankář Gianluigi Donnarumma z PSG. V mužstvu nechybí ani klíčový záložník Nicolo Barella z Interu Milán, kterého však trápí svalové problémy.

V konečném výběru španělského kouče Luise de la Fuenteho má největší zastoupení překvapivě San Sebastian, z Baskicka na turnaj pojede hned šest hráčů. Do Německa se podívá i barcelonský mladíček Lamine Yamal, v šestnácti letech nejmladší hráč turnaje. Největší hvězdy španělského výběru budou záložníci Rodri a Pedri, na hrotu nastoupí stálice Alváro Morata, autor 35 branek za národní tým.

Chorvatsku se sice zadařilo na posledních dvou světových šampionátech, na mistrovství Evropy se ještě ani jednou neprobojovalo do semifinále. Kapitánem výběru bude legendární záložník Realu Madrid Luka Modrić. Osmatřicetiletý Modrić poprvé startoval na ME už v roce 2008, zahrál si i na dalších třech evropských šampionátech. Mezi 26 hráči nescházejí další tradiční opory: brankář Dominik Livaković, obránce Joško Gvardiol a záložník Marcelo Brozović.

Skupina C

Oplatí Dánsko Anglii semifinálovou prohru z minulého šampionátu, nebo Anglie potvrdí roli favorita? A překvapí výběr Slovinska? Skupinu C doplňuje Srbsko, kde se vedle útočných hvězd Dušana Vlahoviće a Aleksandara Mitroviće zkusí prosadit křídelník Sparty a nejlepší hráč Fortuna Ligy Veljko Birmančević.

1:42

Nejlepším fotbalistou ligy byl vyhlášen sparťanský křídelník Birmančević, ovládl i kategorii mezi cizinci

Číst článek

Anglie jede na šampionát s kádrem plných hvězd. Trenér Gareth Southgate se v základní jedenáctce může opřít o klíčové duo Arsenalu Declana Rice a Bukaya Saku, kometu letošní sezony Chelsea Colea Palmera nebo jistotu v bráně Jordana Pickforda.

Hlavní duo hvězd Albionu jsou ale tahouni evropských velkoklubů – Jude Bellingham byl letos jednou z hlavních osobností Realu Madrid, který dotáhl tým k triumfu jak v La Lize, tak i Lize Mistrů, Harry Kane, který po přestupu do Bayernu vstřelil 36 gólů ve 33 ligových zápasech, dalších osm tref přidal v Lize mistrů a stejný počet v kvalifikaci na Euro.

Dánsko by rádo navázalo na poslední evropský šampionát, na kterém skončilo až v semifinále v souboji s Anglií. Seveřané budou spoléhat na zálohu, která je nabitá hráči z Premier League – čtveřice z Brentfordu Matthias Jorgensen, Christian Nörgaard, Mathias Jensen a Mikkel Damsgaard nebo zkušení Christian Eriksen z Manchesteru United a Pierre-Emile Höjbjerg z Tottenhamu. V nominaci Kaspera Hjulmanda nechybí ani bývalý obránce Slavie Alexander Bah.

Ve slovinské nominaci na fotbalové mistrovství Evropy jsou největšími hvězdami týmu brankář Jan Oblak z Atlética Madrid a kanonýr Lipska Benjamin Šeško. Na turnaj v Německu pojede i bývalá ofenzivní opora Bergama Josip Iličić, jenž se vrátil do národního týmu po dvou a půl letech.

Skupina D

Francie a Nizozemsko jsou týmy, od kterých se očekává, že si zahrají o vítězství ve skupině D. Překvapit se pokusí Polsko a outsider skupiny z Rakouska, kterého není radno podceňovat. Rakušané na posledním Euru dokráčeli do osmifinále, ale na letošním turnaji budou chybět zranění tahouni David Alaba z Realu Madrid a Xaver Schlager z Lipska. Dokáže je kádr stavěný okolo Marcela Sabitzera z Dortmundu dostatečně nahradit?

Současná zlatá francouzská generace se na třech z posledních čtyř velkých turnajů dostala do finále a k triumfu na mistrovství světa 2018 bude chtít přidat další trofej. Jako kapitán povede „Les Bleus“ Kylian Mbappé, který má za sebou oficiální oznámení přestupu do Realu Madrid. Mbappé připravenost na turnaj potvrdil v kvalifikaci, kde si připsal devět gólů a pět asistencí. V ofenzivě jej může nahradit hvězdná lavička, která čítá jména jako Ousmane Dembélé, Olivier Giroud, Bradley Barcola nebo Kingsley Coman.

Celek Nizozemska, vítěz posledního Eura v Německu, které se konalo v roce 1988, jede na závěrečný turnaj bez dvojice záložníků Frenkieho De Jonga z Barcelony a Teuna Koopmeinerse z Bergama, které trápí zranění. Osu týmu tak bude tvořit trojice z Liverpoolu Virgil Van Dijk, Ryan Gravenberch a Cody Gakpo, v nominaci je i veterán týmu Memphis Depay.

Polsko má již před startem turnaje obrovský problém, kapitán a ikona národního týmu Robert Lewandowski se potýká se zraněním stehna a už nyní je jisté, že minimálně úvodní duel s Nizozemskem vynechá. Největší hvězdu polského výběru tak musí nahradit například Jakub Kiwior z Arsenalu, Piotr Zielinski z Neapole nebo zkušený Krzysztof Piatek z Basaksehiru.

Skupina E

Poslední představení patří slovenské skupině E, ve které budou soupeřit také Belgie, Ukrajina a Rumunsko. Kapitánem výběru outsidera skupiny bude muž, který se jako jeden z mála hráčů představil v dresu obou pražských „S“, záložník Nicolae Stanciu. Výběr trenéra Edwarda Iordanescua bude spoléhat také na stopera Tottenhamu Rada Dragusina nebo syna Gheorghea Hagiho Ianiese, který hraje za skotské Rangers.

Nebojí se hrát jako velkokluby, říká fotbalový expert o Gironě. Ta dál válcuje španělskou ligu a míří k titulu

Číst článek

Ukrajinci se mohou pyšnit hráči, kteří hrají na vyhlášených evropských adresách – Andrij Lunin chytá za Real Madrid, obránci Vitalij Mykolenko a Ilja Zabarnyj sbírají minuty v Evertonu a Bournemouthu a Oleksandr Zinčenko s Mychajlem Mudrykem nastupují za londýnské Arsenal a Chelsea. Útočníkem číslo jedna bude kanonýr Artem Dovyk, který si 24 góly v La Lize zajistil trofej pro nejlepšího střelce a vystřílel Granadě premiérovou účast v Lize mistrů.

Čtyři hráče z české ligy zařadil trenér slovenské fotbalové reprezentace Francesco Calzona do konečné nominace na mistrovství Evropy v Německu. Jsou jimi záložník Tomáš Rigo z Baníku Ostrava, útočníci Ivan Schranz ze Slavie, Lukáš Haraslín ze Sparty a Ľubomír Tupta z Liberce. Slováci také disponují jednou z nejlepších obranných dvojic turnaje, v úvodním zápase s Belgií se podle prognóz představí kapitán Milan Škriniar z PSG a bývalý Sparťan Dávid Hancko z Feyenoordu.

Poslední turnaj zlaté generace, nebo správný mix zkušenosti a mládí? Belgie pod trenérem Domenicem Tedescem se již neřadí mezi absolutní favority turnaje, přestože má v kádru superhvězdy v čele se záložníkem Manchesteru City Kevinem De Bruynem a Romelem Lukakem z AS Řím. Mezi mladší hráče, které se na turnaji vyplatí sledovat, budou patřit záložníci Artur Veermelen, který už v 19 letech patří Atleticu Madrid, nebo Johan Bakayoko, jednadvacetiletá hvězda nizozemského PSV.

Ze šesti čtyřčlenných skupin projdou do osmifinále vždy první dva celky a nejlepší čtveřice ze třetích míst. Finále se uskuteční 14. července na Olympijském stadionu v Berlíně. 

Zápasy českého týmu nabídnou v přímém přenosu stanice Radiožurnál i Radiožurnál Sport. Další zápasy uslyšíte na Radiožurnálu Sport, kompletní přehled všech duelů šampionátu včetně zpravodajství z Eura naleznete na serveru iROZHLAS.cz

Tomáš Petrilák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme