Sparťané poprvé v sezoně ztratili body, se Slováckem remizovali 2:2. Východočeské derby vyhráli Pardubice

Největší překvapení sobotních zápasů šestého kola Chance ligy přineslo utkání Sparty. Obhájci titulu doma dlouho prohrávali se Slováckem, nakonec díky penaltě remizovali 2:2. V pátek se nedařilo ani dalšímu pražskému celku, Bohemians podlehl Jablonci 1:2. Podruhé v sezoně zvítězila Karviná, která přestřílela Teplice 3:1.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 23:36 24. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

AC Sparta Praha hraje utkání 6. kola ligy proti týmu 1. FC Slovácko

Sparta chce v duelu se Slováckem prodloužit sérii výher (ilustrační foto) | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Fotbalisté Sparty v utkání 6. ligového kola pouze remizovali doma se Slováckem 2:2 a poprvé v sezoně nejvyšší soutěži nezvítězili. Obhájce titulu vede neúplnou tabulku o tři body před Plzní a Slavií, které před odvetou 4. předkola evropských pohárů o víkendu nehrají a mají zápas k dobru. V ligovém ročníku už není žádný stoprocentní tým.

AC Sparta Praha - 1. FC Slovácko 2:2. Přečtěte si podrobnou online reportáž z utkání šestého kola Chance ligy

Číst článek

Slovácko na Letné dvakrát vedlo poté, co se v prvním poločase trefili Vlasij Sinjavskij a Michael Krmenčík. Favorit pokaždé srovnal, v úvodním dějství se prosadil Asger Sörensen a v závěru z penalty střídající Veljko Birmančevič.

Sparta sice v nejvyšší soutěži posedmnácté za sebou neprohrála, doma však poprvé v sezoně nezvítězila. Letenští se nedokázali ideálně naladit na úterní odvetu závěrečného 4. předkola Ligy mistrů s Malmö, proti němuž budou hájit náskok 2:0 z venkovního duelu.

Slovácko bodovalo se Spartou poprvé po třech zápasech, v úvodu sezony doma remizovalo také se Slavií. Celek z Uherského Hradiště čtyři kola po sobě neprohrál a v tabulce je sedmý.

„Před každým zápasem přemýšlíme, kolik změn v sestavě uděláme. Máme před sebou velmi důležité utkání s Malmö. Všichni, kteří nastoupili, jsou součástí kádru a připraveni. Hlavně šlo o kvalitu zakončení,“ uvedl na tiskové konferenci trenér Sparty Lars Friis.

„Máme za sebou v nové sezoně jedenáct zápasů s bilancí devíti výher a dvou remíz. Pro klub jako Sparta to není dost, mělo to být jedenáct vítězství. Zklamání si však nesmíme přenést do odvety. Je třeba vyčistit si hlavu a soustředit se na Malmö, což teď uděláme,“ dodal dánský kouč.

Rychlé tři góly

Friis udělal oproti utkání v Malmö hned devět změn v základní sestavě. Zůstali v ní jen brankář Vindahl a stoper Sörensen. Na lavičce už usedla čerstvá posila Rrahmani, ze zdravotních důvodů v nominaci vůbec nebyli Kuchta s Vitíkem. „Mají menší zranění, proto jsme je nemohli využít. Brzy však oba začnou trénovat a budou k dispozici,“ řekl Friis.

Slovácko bylo před víkendem v tabulce na šesté příčce, ačkoli v prvních pěti kolech vstřelilo jen dvě branky. Na Letné je dokázalo dát už do přestávky. Nejprve Krmenčík prodloužil míč hlavou za sebe, Sinjavskij se zbavil nedůrazného Rosse a v 17. minutě střelou po zemi otevřel skóre. Hosté vedli jen tři minuty, bývalý brankář Sparty Heča pak podběhl Solbakkenův rohový kop a Sörensen hlavou snadno vyrovnal.

Za další čtyři minuty už Slovácko znovu vedlo. Krmenčík vyhrál souboj po Hečově nákopu, Sinjavskij mu přiťukl skákavý míč zpátky a bývalý český reprezentant přehodil chytrým lobem z dálky špatně postaveného Vindahla.

Krmenčík se trefil hned ve svém prvním utkání v základní sestavě po příchodu z Kypru. Spartě dal už pátý ligový gól v kariéře, v české nejvyšší soutěži skóroval poprvé od listopadu 2021, kdy se trefil dvakrát za Slavii při výhře 5:0 nad Pardubicemi v jejich tehdejším azylu v pražském Ďolíčku. Náskok mohl zvýšit znovu Sinjavskij, na druhé straně neuspěl ve velké šanci Sadílek.

Do druhého poločasu nastoupili Birmančevič s Haraslínem a oba hned na úvod zahrozili. Vyrovnání se však favorit dočkal až v 79. minutě. Exsparťan Trávník zahrál ve vápně rukou a Birmančevič nařízenou penaltu proměnil. Nedlouho předtím trefil tyč. Vítězný gól už Sparta dát nedokázala, naopak v nastavení přečkala velkou šanci Jurošky.

„Soupeř dal z prvních dvou střel dva góly, posadilo ho to na koně. Dohánět je vždy těžké. Nebyli jsme dostatečně kvalitní po celých 90 minut,“ uvedl Friis. „První poločas jsme velmi dobře bránili a dali dva góly. Do druhé půle jsme se soustředili více na obranu, Sparta prostřídala a vytvořila si větší tlak. Podržel nás brankář, pak jsme měli i Juroškovu velkou šanci. Ale s remízou jsme maximálně spokojeni,“ řekl trenér Slovácka Roman West.

Prohra Bohemians

Jablonečtí fotbalisté v šestém ligovém kole zvítězili na stadionu Bohemians 1905 2:1, přestože prohrávali a přežili několik dalších velkých šancí domácích. Ve 14. minutě Júsuf Hilál proměnil penaltu, ale ještě do přestávky vyrovnal přesnou hlavičkou Dominik Hollý a po změně stran rozhodl o třech bodech pro hosty Bienvenue Kanamikana.

Severočeši podruhé za sebou zvítězili venku a Pražany v lize porazili poprvé po třech letech a šesti zápasech. V neúplné tabulce se posunuli na čtvrté místo. „Klokani“ doma podruhé po sobě prohráli 1:2 a zůstali devátí.

Domácím ve srovnání s minulým kolem scházeli pro zdravotní problémy Smrž s Čermákem, místo nichž nastoupili Jánoš a Shejbal. Už v šesté minutě musel zraněného Dostála nahradit Adam Kadlec.

Do jablonecké sestavy se vrátil Polidar, který proti Spartě nemohl hrát kvůli dohodě klubů. Poprvé v sezoně byl v zahajovací jedenáctce Kanakimana z Burundi, jenž před dvěma týdny zaznamenal první gól v české lize na stadionu jiného pražského celku Dukly.

Pokutový kop

Ve 12. minutě unikající Drchal v rohu šestnáctky upadl po střetu s Cedidlou. Sudí Nehasil nejprve ukázal, že se nic neděje, ale po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace ze záznamu nařídil pokutový kop. Jablonecký gólman Hanuš sice už v tomto ročníku jednu penaltu zneškodnil, ale Hilál mu nedal šanci. Bahrajnský útočník, který se do Ďolíčku v létě vrátil po pěti letech, má na kontě v ligové sezoně už tři branky.

„Celý týden jsme se připravovali na rychlost Matouška, Drchala a Júsufa, jenže při penaltě jsme tam nic z toho neudělali. Ale cením si toho, že jsme se dokázali zvednout. Mužstvo si teď i více věří, inkasovaný gól už s námi tolik nezacloumá,“ citoval klubový web jabloneckého trenéra Luboše Kozla z tiskové konference.

Drchal, jenž ještě na jaře oblékal jablonecký dres, na své bývalé spoluhráče platil rychlostí. Severočeši ale znovu potvrdili, že jejich silnou zbraní jsou standardní situace. Ve 35. minutě poslal Nebyla z přímého kopu centr do šestnáctky a jeho slovenský krajan Hollý hlavou vyrovnal. I pro něj to byl už třetí gól od začátku ligového ročníku.

O pět minut později Kanakimana udělal kličku i brankáři Soukupovi, ale obránce Hybš míč mířící do sítě zblokoval. Těsně před přestávkou mohl vedení na stranu domácích vrátit Matoušek, ale jeho tečovaná střela těsně minula branku.

Vedení Jablonce

Po změn stran šli v rychlém sledu sami na jabloneckého brankáře Hilál a Matoušek, ale prvnímu překazil radost z druhého gólu Hanuš a druhý znovu nenasměroval míč mezi tyče. Místo toho znovu udeřili hosté. Kanakimana si narazil míč s Puškáčem a v 58. minutě ho od vzdálenější tyče poslal do sítě.

Bohemians si v závěru vytvořili drtivý tlak, vyslali celkem 25 střel, ale většinou jim chyběla přesnost. Když přece jen mířili dobře, narazili na jabloneckého brankáře. V poslední minutě, kdy už domácí hráli vabank, šli hosté ve třech na gólmana, ale Štěpánek pojistku nepřidal.

Trenér Pražanů Jaroslav Veselý prohlásil, že si jeho tým nezasloužil prohrát. „Do druhé půle jsme vstoupili dobře, jenže jsme nedokázali využít naše sólové nájezdy. I proto si myslím, že to utkání mělo skončit minimálně remízou, jenže nemáme nic. Hráčům budu vyčítat lehkovážnost vzadu,“ řekl Veselý.

V minulém ročníku se oba soupeři utkali třikrát a Severočeši po dvou porážkách vybojovali jen bod za květnovou remízu v nadstavbové skupině o záchranu. V této sezoně si však po vítězství nad Duklou už podruhé odvážejí z Prahy tři body. Dvě venkovní výhry si přitom připsali dohromady za celý minulý ročník.

„Dnes (v sobotu) to nebyly ideální podmínky pro fotbal, ale jsou stejné pro oba mančafty. Nesmírně si vážíme tohoto výsledku, je to cenné vítězství. Závěr byl na jednu branku, podržel nás brankář Hanuš,“ uvedl Kozel, který krátce hrával za Bohemians.

Druhá výhra Karviné

Fotbalisté Karviné v 6. kole první ligy zvítězili v Teplicích 3:1 a připsali si druhou výhru v sezoně, opět venku. Hosté vedli od čtvrté minuty po gólu Amara Memiče a v 53. minutě zaznamenal druhou branku v ročníku i Filip Vecheta. Poté zvýšil premiérovou trefou v nejvyšší soutěži Denny Samko a v 90. minutě jen zkorigoval skóre Abdallah Gning.

Karviná bodovala po dvou porážkách a v Teplicích zvítězila v nejvyšší soutěži poprvé, povedlo se jí to na devátý pokus. Severočeši prohráli sedmý z posledních osmi ligových zápasů. Slezané, kteří mají k dobru středeční dohrávku proti Ostravě, jsou v neúplné tabulce na 12. místě. „Skláři“ zůstali na třech bodech a jsou předposlední.

Karviná šla na Stínadlech stejně jako při remíze 2:2 v předchozím vzájemném utkání v únoru brzy do vedení. Mičevič příliš snadno prohrál za půlkou souboj s Memičem, ten utekl i všem ostatním obráncům a samostatný únik s přehledem zakončil. Bosenský křídelník skóroval i při dosud jediném bodovém zisku svého týmu ve 2. kole při výhře 1:0 v Pardubicích.

Domácí inkasovaná branka nesrazila a následující čtvrthodina byla v jejich režii, do zakončení se ale nedostávali. Jediný nebezpečný moment obstaral v 19. minutě Svatek, jehož přizvednutý a rychle padající pokus ze 30 metrů Lapeš s obtížemi vytáhl na roh.

Ještě hůře

Teplický trenér Frťala zareagoval o poločase trojitým střídáním, obraz hry se ale nezměnil. V 53. minutě bylo navíc pro jeho tým ještě hůře, když Fleišmanův centr poslal do sítě hlavou Vecheta. Čerstvá posila ze Slovácka dala po přestupu ve třetím utkání druhý gól a navázala na branku z minulého kola.

Nespokojený Frťala udělal další dvě změny a v 55. minutě vyčerpal všechna střídání. I tak běžel o chvíli později znovu sám na Němečka rychlonohý Memič, z mírného úhlu tentokrát teplického gólmana neprostřelil.

Ještě větší šanci měl záhy Vecheta, jemuž na zadní tyči stačilo ze dvou metrů usměrnit Krčíkův střílený centr do sítě, míč ale poslal souběžně s brankovou čárou.

Severočechy mohl vysvobodit z ofenzivního trápení karvinský brankář Lapeš, jenž nepovedeným odkopem „namazal“ ve vlastním vápně Gningovi. Senegalský útočník si však tak dlouho rovnal míč, až mu ho vypíchl Krčík.

V 74. minutě teplická obrana znovu propadla a další samostatný nájezd tentokrát z levé strany proměnil Samko. Čtyřiadvacetiletý záložník dal premiérový gól při svém čtvrtém startu v nejvyšší soutěži.

V 77. minutě mohl duel zdramatizovat Trubač, který po signálu z přímého kopu nastřelil břevno. Uspěl až v závěru základní hrací doby Gning, jenž proměnil brejk a prosadil se ve třetím kole za sebou. Ani jeho třetí gól v ročníku už ale Severočechům k většímu zdramatizování utkání nepomohl. „Skláři“ doma prohráli třetí z posledních čtyř ligových zápasů.

Východočeské derby

Fotbalisté Pardubic porazili doma v šestém ligovém kole Hradec Králové 2:1. Vše podstatné se ve východočeském derby odehrálo až po změně stran. Domácí poslal do vedení ihned po přestávce Vojtěch Patrák, v 53. minutě navíc hostující stoper Tomáš Petrášek dostal červenou kartu. „Votroci“ i přes oslabení zásluhou Filipa Čiháka rychle vyrovnali, v 80. minutě však rozhodl o triumfu domácích kapitán Kamil Vacek.

Pardubice zvítězily teprve podruhé v ligové sezoně a po dvou porážkách. S „Votroky“ doma v nejvyšší soutěži neprohrály ani ve čtvrtém utkání a figurují na 12. místě neúplné tabulky. Hradec od začátku ročníku střídá domácí vítězství s venkovní porážkou a je šestý.

„Měl jsem trochu obavu, protože Hradec umí hrát v deseti, dokázal to už několikrát v této sezoně. Ale myslím si, že kluci si za tím dnes (v sobotu) šli. Viděl jsem tam emoce, i fanoušci se pak chytili a byl to krásný zážitek. Jsem šťastný stejně jako hráči a fanoušci, velmi si toho ceníme,“ řekl domácí trenér Jiří Saňák na tiskové konferenci.

1:39

‚Tým mu věří.‘ Mladou Boleslav zachránil před první letošní prohrou v pohárech v nastavení útočník Ladra

Číst článek

Poprvé v ligové sezoně dostal v brance Pardubic místo Budinského přednost Stejskal, debut za východočeský tým si odbyl obránce Šehič. Od úvodního výkopu se hrál svižný a důrazný fotbal, první výraznější šance se ale zrodila až ve 20. minutě. Vlkanovův centr našel Čiháka, jehož hlavičku pardubický gólman pokryl.

Domácí ohrozili Zadražila poprvé až v 36. minutě, Simonovu ostrou ránu z úhlu k tyči však královéhradecký brankář zastavil. Na opačné straně vypálil zpoza šestnáctky Vlkanova, jenže pouze do Stejskalovy náruče.

Pardubice začaly druhý poločas výborně a po povedené kombinační akci šly po jeho necelých dvou minutách do vedení. Leipold utekl Horákovi, přihrál do vápna na nabíhajícího Patráka a ten nekompromisně pod břevno otevřel skóre. V ročníku nejvyšší soutěže dal druhý gól, Pardubice se navíc ve třetím domácím utkání v ligové sezoně dočkaly první trefy.

„Jsem hrozně rád, že jsem týmu pomohl gólem. Mířil jsem nahoru. Cítím se dobře. Chci být v pozici, že góly a asistencemi budu pomáhat týmu. Doufám, že to tak bude pokračovat dál,“ prohlásil Patrák.

Přímý kop

V 51. minutě bývalý reprezentant Petrášek nedovoleně zastavil Solila a sudí Černý ho po druhé žluté kartě vyloučil, navíc nařídil penaltu pro domácí. Po zásahu videozhodčího se ale místo pokutového kopu zahrával přímý kop, jelikož k faulu došlo před vápnem.

Černý zároveň zrušil Petráškovi druhou žlutou a rovnou mu udělil červenou kartu. Hradec dohrával o deseti už potřetí v sezoně. Bosňan Šehič z následného přímého kopu přestřelil.

Hosté navzdory oslabení v 56. minutě srovnali, když se do Vlkanovova centru úspěšně opřel hlavou Čihák. Rovněž královéhradecký stoper a bývalý hráč Pardubic se trefil podruhé v ligové sezoně. „Votroci“ zase dali první venkovní gól v ročníku.

Covid letos poprvé ovlivnil českou fotbalovou sezonu. Rezerva pražské Slavie kvůli nákaze odložila zápas

Číst článek

Domácí poté východočeského rivala zmáčkli, Zlatohlávek však na Šehičův centr před branku těsně nedosáhl a Leipold zblízka přestřelil. Svěřenci trenéra Saňáka se kýžené druhé branky dočkali v 80. minutě. Noslinovu přihrávku před branku neodvrátil kapitán Kodeš a Vacek z bezprostřední blízkosti vystřelil domácím plný bodový zisk. V lize skóroval poprvé od loňského března.

V nastavení mohl přidat pojistku střídající Krobot, jenže Zadražil ho vychytal. Pardubice na třetí pokus premiérově v ročníku nejvyšší soutěže před vlastními fanoušky zvítězily po úvodních dvou porážkách 0:1. Hradec prohrál o gól i třetí venkovní duel v ligové sezoně.

„Dostali jsme se vyrovnáním ještě do zápasu, ale disciplína nás bohužel sráží. Z tohohle se musíme poučit, aby se to neopakovalo, máme s tím problém. Dnes (v sobotu) porážka pramenila z hrubých chyb, ať už karta, nebo druhý gól. To jsou chyby, které v takovém zápase udělat nemůžeme, proto jsme prohráli,“ uvedl kouč hostů David Horejš.

job Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme