Hokejisté Finska otočili finálový zápas s Rusy, po výhře 2:1 slaví poprvé v historii olympijské zlato

Finsko porazilo ve finále olympijského hokejového turnaje Rusy 2:1 a získalo zlatou medaili. Pro severskou zemi je to premiérový hokejový úspěch na olympijských hrách. Rusy poslal do vedení v první třetině Michail Grigorneko, Finové ale dokázali skóre otočit, góly vstřelili Ville Pokka a Hannes Björninen.

Peking (Aktualizováno: 7:21 20. 2. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marko Anttila a Hannes Bjorninen slaví vstřelenou branku Finska.

Marko Anttila a Hannes Bjorninen slaví vstřelenou branku Finska. | Foto: Annegret Hilse | Zdroj: Reuters

Finové se dostali do finále olympijského turnaje poprvé od roku 2006. Tehdy v rozhodujícím zápase v Turíně podlehli Švédům, na zlato tak dosud čekali.

Slafkovský po zisku historické medaile pro Slovensko: Budu si to pamatovat do konce života

Číst článek

Zápas začaly oba týmy opatrně a brankáři Harri Säteri a Ivan Fedotov nemuseli řešit komplikovanější situace. Do první pořádné šance se dostal v 7. minutě Hannes Björninen, před bránou Rusů ale neuspěl a navíc vzápětí fauloval vysokou holí.

Rusům se během olympijského turnaje v přesilovkách nedařilo, ale proti Finům početní výhodu využili téměř okamžitě. Michail Grigorneko jednoduchou střelou zápěstím poslal Rusy do vedení.

Svěřenci Jukky Jalonena potřetí na turnaji prohrávali, chtěli ale předvést podobný návrat do zápasu jako proti Švédsku nebo Slovensku. Svou šanci v podobě přesilovky ale nevyužili, Teemu Hartikainen navíc před první pauzou nedokázal trefit odkrytou ruskou bránu.

Finové byli i ve druhé třetině lepším a střelecky aktivnějším týmem, kýžený vyrovnávací gól ale dali z hodně nenápadné akce. Ville Pokka od střídačky nahazoval puk před bránu, kde měl brankář Fedotov problém se stínícími hráči a kotouč mu překvapivě propadl mezi betony. Nešťastný moment pro ruského gólmana, šťastný pro Finy – 1:1.

Hodně bojovné a nepříliš atraktivní finále dostalo další zvrat hned zkraje třetí třetiny. Marko Anttila probruslil mezi dvěma Rusy a jeho střelu z pozice mezi kruhy chytře tečoval do brány Hannes Björninen, který zaznamenal první branku na turnaji.

Ruská hra nabrala na tempu, útočníci se začali více tlačit před branku Finů, ale i přes několik závarů se jim skórovat nedařilo. Naopak do další velké šance se dostal Mäenalanen, kterého fantasticky vychytal Fedotov. V následující přesilovce Finové nedali tři velké šance, nejblíže byl Juuso Hietanen, který trefil tyčku.

Závěrečný ruský nápor se nekonal, největší šanci si vytvořil při hře šest na pět Grigorenko, ale minul. Když časomíra došla na nulu, propukla na ledě obrovská finská radost z historického úspěchu, Rusy porazili 2:1 a poprvé slaví zlaté olympijské medaile.

Finsko - Rusko 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 24. Pokka (Björninen, Ohtamaa), 41. Björninen (Anttila, Ohtamaa) - 8. M. Grigorenko (N. Něstěrov, N. Gusev). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Bruggeman - Hancock (oba USA), McCrank (Kan.). Vyloučení: 1:3. Využití: 0:1. Diváci: 1288.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme