Slovensko zdolalo USA 3:2 a míří do semifinále. V nájezdech rozhodl jediným zásahem Cehlárik

Hokejisté Slovenska porazili ve čtvrtfinále olympijského turnaje v Pekingu favorita z USA 3:2. Po americkém obratu srovnal stav utkání v poslední minutě základní hrací doby Marek Hrivík a poslal zápas do prodloužení a následných nájezdů. V nich rozhodl jediným zásahem Peter Cehlárik a poslal outsidera do semifinálového boje o medaile po dvanácti letech.

Peking (Aktualizováno: 7:59 16. 2. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Souboj o puk před slovenskou brankou

Souboj o puk před slovenskou brankou | Foto: Mickael Chavet | Zdroj: ZUMA/ČTK

Mírně aktivněji vstoupil do utkání favorit ze Spojených Států, jako první ale udeřili Slováci. Střelec gólu? Teprve sedmnáctiletý Juraj Slafkovský.

Sledovali jsme online: USA - Slovensko

Číst článek

Ještě ani nenastupuje pravidelně v seniorské soutěži, ale v Pekingu předvádí životní turnaj. Úvodní gól z mezikruží ve dvanácté minutě čtvrtfinále byl na letošních hrách už jeho pátým.

Jeho počin ztlumil necelou minutu před koncem první třetiny Nick Abruzzese. Po přesné nahrávce do předbrankového prostoru procpal puk za Rybára.

Nejenom góly, ale i aktivitou a počtem střel však outsideři s USA drželi krok. Často se dostávali do přečíslení, ale ve finální fázi byli nepřesní.

To v deváté minutě druhého dějství hokejisté USA potrestali. Po pár křižných přihrávkách přišel přesný zásah Sama Hentgese, který otočil vývoj zápasu.

2:08

Je mi líto, že tak dobrý kolektiv to nedotáhl k medaili, mrzí trenéra Pešána konec na olympiádě

Číst článek

I potom pokračoval zápas ve stejném režimu: rychlé bruslení, hodně soubojů a na straně Slovenska i řada nepřesností v útoku.

A poslední třetina? Dlouho bez změny skóre. I přesto, že měl zámořský celek výhodu tří přesilových her. Brankové konstrukce zněly na obou stranách. Smůla se prolomila až v poslední minutě potom, co Slováci odvolali brankáře.

Srovnání v poslední minutě a nájezdy

Tvrdou ránu Čajkovského od modré čáry neudržel gólman Mann. Situace využil Marek Hrivík, zakončil do prázdné klece a srovnal na 2:2 a vynutil si prodloužení. To navzdory řadě šancí rozuzlení nepřineslo, rozhodovaly samostatné nájezdy.

A gólman Patrik Rybár vychytal všechny, včetně toho posledního v podání kapitána USA Mieleho. Autorem jediného a rozhodujícího nájezdu je šestadvacetiletý Peter Cehlárik.

Američané už na druhých hrách v řadě prohráli po samostatných nájezdech. Před čtyřmi roky podlehli ve čtvrtfinále českému výběru rovněž 2:3. A to potom, co v dřívějším kole smetli 5:1 Slováky.

Ti na hrách ještě cenný kov nezískali, málem se jim to povedlo ve Vancouveru v roce 2010. Mezi posledními čtyřmi však nestačili domácí Kanadě a bronz jim sebrali Finové.

Výsledky čtvrtfinále

USA - Slovensko 2:3 po sam. nájezdech (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0), Rusko - Dánsko 3:1 (1:0, 1:1, 1:0). Finsko - Švýcarsko 5:1 (2:0, 1:1, 2:0).

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme