Ruské televize nebudou vysílat olympijské hry. Naposledy se ke stejnému kroku odhodlaly v roce 1984

Žádná ruská televize nebude letos vysílat přenosy z olympiády v Paříži. Něco podobného se stalo naposledy v roce 1984, kdy východní blok bojkotoval olympijské hry v Los Angeles, připomíná server německé veřejnoprávní televize ARD. Někteří představitelé Moskvy se navíc vymezují vůči patnácti ruským sportovcům, kteří budou v Paříži soutěžit pod neutrální vlajkou.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominanta Paříže v barvách olympijských her

Dominanta Paříže v barvách olympijských her | Foto: Marko Djurica/File Photo | Zdroj: Reuters

„Televizní přenosy z olympijských her byly v Rusku vždycky hitem sledovanosti, ale zdá se, že na tom už nezáleží,“ píše ARD. Ruské televize se rozhodnutím chtějí distancovat od olympijských her, jichž se kvůli ruské agresi proti Ukrajině nesmí účastnit oficiální ruská výprava.

Do Paříže může odcestovat jen patnáct ruských sportovců, kteří aktivně nepodporovali válku. Ve výsledcích budou uvedeni se zkratkou AIN označující individuální neutrální sportovce a jejich případné medaile se nebudou započítávat do hodnocení zemí. Na oblečení nebudou moci mít státní symboly ani barvy, při případném vítězství nezazní ruská hymna.

‚Hry jsou cizí akce‘

„Nevysílat olympijské hry v ruské televizi je samozřejmě správné rozhodnutí. Hry v Paříži jsou cizí akce. Naší televizi a našemu sportu nevzniká žádná škoda,“ myslí si bývalý mistr světa v boxu a nynější ruský poslanec Nikolaj Valujev.

Sedmnáct ruských a běloruských sportovců může přijít o olympiádu. Měli porušit pravidla o neutralitě

Číst článek

Ruští sportovci, kteří na olympijské hry pojedou, jsou navíc ve své vlasti pod tlakem. Šéf ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov například kritizoval ruské tenisty, kteří podle něj hrají jen za sebe a peníze vydělávají v zahraničí. Navíc kritizovali „speciální vojenskou operaci“, jak Moskva válce na Ukrajině říká, a proto je podle něj možné jim říkat „družstvo zahraničních agentů“.

Jak podotýká ARD, Moskva chystá jiné druhy sportovních klání, při nichž by se ruští sportovci mohli poměřovat se svými zahraničním kolegy. Jeden z nápadů počítá třeba s tím, že se v září v Rusku uskuteční Hry světového přátelství. K účasti byli pozváni sportovci z nejméně 70 zemí. Zatím není známo, kolik jich skutečně přijede.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme