‚Naprosto jednoznačná jednička mezi sporty v Litvě.‘ Český tým čeká zápas v baště basketbalu

Čeští basketbalisté mají před sebou v kvalifikaci na domácí mistrovství Evropy největší výzvu. Čeká je zápas v Litvě. Její výběr sice prochází generační obměnou a není tak silný jako dřív, ale i tak jde o zemi, kde je basketbal suverénně nejpopulárnějším a nejsledovanějším sportem.

Vilnius Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalisté Litvy.

Basketbalisté Litvy. | Foto: Edgar Su | Zdroj: Reuters

Čeští reprezentanti v čele s Jaromírem Bohačíkem, Patrikem Audou nebo Vojtěchem Hrubanem moc dobře vědí, jak těžký soupeř před nimi stojí. Litva je tradiční basketbalová bašta a její obyvatelé dost možná vůbec nejbasketbalovější národ v Evropě – hra s oranžovým míčem je tu pro většinu z více než tří milionů lidí skoro něco jako druhé náboženství.

Přehrát

00:00 / 00:00

‚Naprosto jednoznačná jednička mezi sporty v Litvě.‘ Český tým čeká zápas v baště basketbalu

„Basketbal je v Litvě nesmírně populární. Naprosto jednoznačná jednička mezi sporty. A né jen na profesionální úrovni. Třeba na ulici ho hraje skoro každý, všude jsou koše i v těch nejmenších městech. A třeba i školy mají své vlastní basketbalové soutěže, utkávají se třídy mezi sebou,“ vysvětluje Mindugas, osmnáctiletý student posledního ročníku gymnázia v Panevežysu.

Právě se vrátil ze San Francisca, kde se byl podívat mimo jiné i na zápase NBA. Také on sám basketbal hraje, už jen pro zábavu, ale když byl mladší, chtěl být profesionálem. Ostatně jako valná většina litevských kluků.

1:28

První zápas pro nového kapitána nedopadl dobře. ‚Můj výkon byl prachbídný,‘ myslí si Hruban

Číst článek

A tušíte, jaký je druhý nejoblíbenější sport v nejjižněji položeném pobaltském státu?

„Plavání, ale za basketbalem je hodně daleko. Nemáme na něj odpovídající zázemí, chybí bazény a víc špičkových plavců. Když bych měl porovnat podmínky - basketbalu je na tom mnohem lépe než plavání,“ přiznává litevský mladík Mindaugas, který zná dva české basketbalisty, kteří ale ve Vilniusu chybí.

„Jan Veselý a Tomáš Satoranský,“ jmenuje Mindaugas největší české hvězdy. A co dalšího si vybaví, když se řekne Česká republika? „Máte dobré pivo,“ směje se Mindaugas, který si kvalifikační zápas mistrovství Evropy své Litvy s Českem aspoň v televizi ujít nenechá. Utkání začne v 18.30.

Jakub Kanta, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme