Největší hodnotu má klub amerického fotbalu Dallas Cowboys. Týmy NHL nejsou tak výdělečné

V průměru přes 92 tisíc fanoušků zavítá na stadion Dallasu, když na něm hráči Cowboys vyběhnou k zápasu amerického fotbalu. I proto je tamní celek na prvním místě tabulky, kterou sestavil magazín Forbes, nejhodnotnějších sportovních klubů. Ve vysílání Radiožurnálu byl člen české redakce Forbesu Michael Mareš.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: licence CC-BY-NC-ND 2.0, Alexander Schimmeck

Co znamená, když řekneme nejhodnotnější sportovní klub?
Žebříček, který sestavují kolegové z amerického Forbesu, zohledňuje cenu, za kterou byste si danou firmu, v tomto případě sportovní klub, mohli koupit. Kritéria, podle kterých se žebříček sestavuje, zohledňují především tržní hodnotu klubu. Hodnota, za kterou si klub teoreticky můžete koupit, a k tomu se přičítá hodnota dohody, kterou má klub o stadionu, nebo o hale.

V padesátce nejhodnotnějších klubů světa je hned 29 zástupců ligy amerického fotbalu, naopak z velkých zámořských profesionálních soutěží chybí na seznamu klub z NHL, čím to je?
Je to jednoduché. Kluby z NHL nejsou tak výdělečné, tím pádem nemají takovou hodnotu a nejsou v elitní padesátce. V nedávné době se na spodních příčkách objevoval klub z Toronta, ale i ten už z letošního hodnocení vypadl.

Existují podobné žebříčky i v Česku?
Přesně takový žebříček nemáme, bylo by velmi obtížně ho sestavit. Všechny kluby, kromě asi dvou, jsou v plusu a u nás je většina sportovních klubů v těžkém mínusu, při nejmenším na nule. Jenom málokdo umí vydělat. Každopádně, když od toho abstrahuji, tak si myslím, že v současné chvíli fotbalová Sparta, Plzeň a Slavia by měly nějakou sílu, která by se odrážela v předních příčkách na potenciálním žebříčku.

Nejhodnotnější sportovní kluby (v miliardách dolarů):
1. Dallas Cowboys (americký fotbal) 4,2

2. New York Yankees (baseball) 3,7

3. Manchester United 3,69

4. Barcelona 3,64

5. Real Madrid (všechny fotbal) 3,58

6. New England Patriots (americký fotbal) 3,4

7. New York Knicks (basketbal) 3,3

8. New York Giants 3,1

9. San Francisco 49ers (oba americký fotbal) 3,00

10. Los Angeles Lakers (basketbal) 3,00

Marek Augustin, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme