Volejbalistky na zlato v Evropské lize nedosáhly, ve finále v Ostravě podlehly Švédsku 2:3

České volejbalistky na třetí titul ve zlaté Evropské lize nedosáhly. Ve finále v Ostravě podlehly 2:3 Švédsku. Po setech 22:25, 25:21 a 25:18 sice vedly 2:1, jenže čtvrtou sadu prohrály 20:25 a rozhodující pátou 11:15. Švédky táhla jejich hvězdná univerzálka Isabelle Haaková, která byla vyhlášena nejužitečnější hráčkou celého finálového turnaje. V neděli nasbírala rovných třicet bodů.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České volejbalistky

České volejbalistky | Zdroj: Profimedia

V prvním setu domácí volejbalistky podobně jako v semifinále proti Rumunsku začaly rozpačitě. Měly problémy zejména na příjmu. I ve druhém setu bojovného zápasu byly Švédky dlouho o pár bodů vepředu a vedly ještě 19:16.

1:58

Cíl je splněný, ale do duelu o zlato půjdeme naplno, burcuje před finále Zlaté ligy volejbalistka Valková

Číst článek

Jenže pak přišla famózní pasáž českých hráček, kterým se při podání Heleny Havelkové dařilo v obraně a vyhrávaly maratonské výměny. Byl z toho obrat na 23:19 a následné srovnání skóre.

Seveřanky byly přimražené ještě ve třetí sadě. Domácí volejbalistky byly na vlně, tlačily servisem, hrály obětavě v poli a odvážně v útoku. Vedly už 19:10, a i když v závěru Švédky snížily, Češky se ocitly jeden set od zlatých medailí.

Už ale žádný nezískaly. Švédky do čtvrtého setu vlétly ve velkém stylu, rychle odskočily na 7:1 a náskok si už nenechaly vzít. V rozhodujícím tie-breaku měly navrch. Výborně blokovaly a české útočnice se těžko prosazovaly. Navíc švédským volejbalistkám přálo i štěstí, poté co několikrát otřely servis výrazně o pásku.

Češky čekají na triumf v Evropské lize od roku 2019. V neděli jim nepomohlo ani 22 bodů kapitánky Michaely Mlejnkové a dalších 20 univerzálky Gabriely Orvošové. Na finálovém turnaji na domácí palubovce stejně jako před dvěma lety ve Francii skončily těsně pod vrcholem.

I druhé místo jim nicméně zajistilo postup do červencového Challenger Cupu na Filipínách, kde budou bojovat o postup do příštího ročníku Ligy národů.

Švédky vyhrály Evropskou ligu poprvé. Staly se desátým týmem zapsaným v listině vítězů soutěže, která se koná od roku 2009. Třetí příčku na ostravském Final Four obsadily Belgičanky, které duel o bronz s Rumunskem vyhrály hladce 3:0.

Finále Evropské ligy volejbalistek v Ostravě:

Česko - Švédsko 2:3 (-22, 21, 18, -20, -11)

Rozhodčí: Jovčev (Bulh.), Aro (Fin.). Čas: 149 min. Diváci: 1700.

Sestava Česka: Valková, Havelková, Koulisiani, Orvošová, Mlejnková, Jehlářová - libera Dostálová/Digrinová - Pavlová, Grabovská, Faltínová, Brancuská. Trenér: Athanasopulos.

O 3. místo:

Belgie - Rumunsko 3:0 (14, 12, 19).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme