Zimní olympiádě v Itálii stále chybí ledové koryto. Pořadatelé uvažují o variantě přesunu sportů do USA

Zimní olympiáda v Itálii s některými sporty ve Spojených státech. I když to může znít jako nesmysl, tak i taková varianta existuje. Za 498 dní začnou hry v Miláně a Cortině, ale ledové koryto pro boby, saně a skeleton stále ještě tato vrcholná akce nemá, a tak jsou ve hře i záložní plány.

Milán/Cortina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za 498 dní začnou Hry v Miláně a Cortině, ale ledové koryto pro boby, saně a skeleton stále ještě tato vrcholná akce nemá a tak jsou ve hře i záložní plány

Za 498 dní začnou Hry v Miláně a Cortině, ale ledové koryto pro boby, saně a skeleton stále ještě tato vrcholná akce nemá a tak jsou ve hře i záložní plány | Zdroj: Reuters

Následující zimní olympijské hry v Itálii budou rozprostřeny na velké ploše, a je dokonce možné, že se někteří sportovci budou muset vydat až za oceán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, proč by se některé sporty z disciplín na zimních olympijských hrách 2026 měly odehrávat v USA

Už na konci minulého roku potvrzovala Darcy Roweová Norfolková, mluvčí organizace ORDA, která spravuje dráhu v Lake Placid, že je tamní středisko připravené hostit část olympijských her v roce 2026.

Na jaře už to vypadalo, že se situace vyřešila tím, že organizační tým v Itálii rozhodl o rekonstrukci historického ledového koryta v přímo v Cortině, ale teď web insidethegames přišel s tím, že stále není jisté, jestli to Italové stihnou. Proto prý existuje záložní plán se třemi zimními středisky.

„Varianta s Lake Placid mě napadá asi hlavně z důvodu, že letošní sezonu se tam má jet mistrovství světa a vybudoval se tam dost velký komplex kolem dráhy. Snaží se tam znovu vybudovat areál a pozvednout bobový sport v této oblasti,“ přibližuje bývalý pilot a současný šéftrenér české bobové reprezentace Dominik Dvořák situaci ve středisku, které hostilo zimní olympiádu v roce 1980.

Další možnosti

Podle něj jsou ale pravděpodobnějšími náhradními variantami dráhy v Evropě. „Buď ve Švýcarsku ve Svatém Mořici, nebo v rakouském Innsbrucku, ale od Švýcarska se odklání, protože se jedná o přírodní dráhu a je velké riziko, že by se soutěž nejela,“ doplňuje Dvořák.

A v Innsbrucku se v současnosti rekonstruuje dráha, která byla sportovci v posledních letech hodně kritizovaná pro její nevyhovující parametry včetně extrémně krátkého dojezdu a tím pádem i prostoru na zabrzdění.

Stále je tak prioritou rekonstrukce ledového koryta v Cortině, když italský prezident Mezinárodní bobové a skeletonové federace Ivo Ferriani v červnu ujišťoval, že historická dráha, která hostila olympijské soutěže v roce 1956, bude připravená včas.

Mezinárodní olympijský výbor ale chce začátkem října znát i přesný plán B, protože sezonu před olympiádou už by koryto mělo být připravené.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme