Krejčíková si poradila s Rybakinovou a poprvé v kariéře si zahraje wimbledonské finále

Tenistka Barbora Krejčíková postoupila poprvé v kariéře do finále Wimbledonu. Osmadvacetiletá Češka zdolala ve čtvrtečním semifinále na trávě v All England Clubu po obratu turnajovou čtyřku a předloňskou šampionku Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu a po výhře 3:6, 6:3, 6:4 si zahraje v sobotu o druhý grandslamový titul.

Londýn (Aktualizováno: 21:12 11. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Krejčíková

Barbora Krejčíková | Zdroj: Reuters

Krejčíková je ve Wimbledonu třetí českou finalistkou za poslední tři roky. Vloni turnaj ovládla Markéta Vondroušová a v roce 2021 hrála rozhodující zápas o titul také Karolína Plíšková.

Tenistka z Ivančic, která plní v Londýně roli turnajové jednatřicítky, je ve finále grandslamu podruhé v kariéře. Může napodobit triumf z antukového Roland Garros před třemi lety. Ve Wimbledonu byla dosud nejdál před třemi lety v osmifinále.

Krejčíková porazila o tři roky mladší Rybakinovou i ve třetím vzájemném zápase a znovu po třech setech. Na vítězné míče přitom prohrála 25:38, rodačka z Moskvy reprezentující Kazachstán doplatila na 37 nevynucených chyb.

Krejčíková neměla vydařený úvod. Prohrála první dva servisy a Rybakinová utekla do vedení 4:0. Česká tenistka se sice zlepšila, od stavu 1:5 vyhrála dva gamy po sobě, její soupeřka už ale náskok udržela a za 43 minut získala první set.

Na začátku druhé sady Krejčíková čelila dalšímu brejkbolu, Rybakinová ho ale nevyužila a podobně česká tenistka uhájila servis i ve třetí a páté hře.

Češka přečkala těžké chvíle a sama udeřila v šestém gamu, kdy soupeřku brejkla a získala vedení 4:2. V dramatické koncovce sice Krejčíková nevyužila pět setbolů, na šestý pokus už ale devátou hru uzavřela a srovnala.

Mám tu rodinu, říká Krejčíková o zázemí ve Wimbledonu. Volno jí vyplňuje nový koníček

Číst článek

Rozhodnutí přišlo v sedmé hře třetí sady. V ní si Krejčíková vypracovala při podání soupeřky vedení 40:15 a hned první brejkbol zužitkovala. Rybakinová mohla kontrovat o chvíli později. V osmém gamu vedla 30:0, česká hráčka ale vývoj zvrátila a o dvě dějství později doservírovala duel čistou hrou.

Osmadvacetiletá Paoliniová pokračuje v životní sezoně. Do grandslamového finále se dostala podruhé za sebou a navázala na vystoupení z červnového Roland Garros, kde podlehla v boji o titul světové jedničce Polce Ize Šwiatekové. Je první tenistkou po osmi letech, která se na obou grandslamech dostala ve stejném roce do finále. Naposledy se to povedlo Američance Sereně Williamsové.

Soupeřka z Itálie

Paoliniová je také první italskou tenistkou ve finále Wimbledonu. Při dosavadních třech účastech přitom pokaždé dohrála hned v prvním kole.

V minulých dvou sezonách vypadla s Petrou Kvitovou. Je první hráčkou od roku 2001, která se dostala do finále travnatého grandslamu, aniž by před jeho startem měla v All England Clubu na kontě jedinou výhru.

Sedmatřicátá hráčka světa Vekičová nevyužila šanci dostat se poprvé v kariéře do grandslamového finále. V utkání zaznamenala 42 vítězných míčů, udělala ale také 57 nevynucených chyb. I ona si ale připsala ve Wimbledonu nejlepší grandslamový výsledek v kariéře.

Osmadvacetiletá Vekičová měla lepší úvod a díky dvěma brejkům v závěru první sady se ujala vedení. Ve druhém setu za stavu 4:4 a 15:15 pokazila při servisu soupeřky snadný volej a následně přišla i o celý set.

Napínavý zápas gradoval ve třetím setu, v němž Paoliniová prohrávala 1:3, dokázala ale srovnat. V závěru měla Italka dva mečboly, ani jeden ale nevyužila a duel dospěl do super tie-breaku. V něm Paoliniová prohrávala 7:8, poslední tři míčky ale získala ve svůj prospěch a mohla slavit postup.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme