Světová jednička na Wimbledonu končí, Ital Sinner podlehl Medveděvovi po pěti setech

Světová tenisová jednička Ital Jannik Sinner první titul ve Wimbledonu nezíská. Vítěz letošního Australian Open prohrál ve čtvrtfinále s turnajovou pětkou Rusem Daniilem Medveděvem 7:6, 4:6, 6:7, 6:2, 3:6. Medveděv narazí v semifinále na obhájce titulu Španěla Carlose Alcaraze, který zdolal Američana Tommyho Paula 5:7, 6:4, 6:2, 6:2.

Londýn (Aktualizováno: 20:47 9. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský tenista Daniil Medveděv porazil italskou světovou jedničku Jannika Sinnera  ve čtvrtfinále 3:2 na sety

Ruský tenista Daniil Medveděv porazil italskou světovou jedničku Jannika Sinnera ve čtvrtfinále 3:2 na sety | Foto: Paul Childs | Zdroj: Reuters

Světová tenisová jednička Ital Jannik Sinner první titul ve Wimbledonu nezíská. Vítěz letošního Australian Open prohrál ve čtvrtfinále s turnajovou pětkou Rusem Daniilem Medveděvem 7:6, 4:6, 6:7, 6:2, 3:6. Medveděv narazí v semifinále na obhájce titulu Španěla Carlose Alcaraze, který zdolal Američana Tommyho Paula 5:7, 6:4, 6:2, 6:2.

Těším se, že konečně zažiju pravou olympiádu. V Tokiu jsme nikam nemohli, říká Vondroušová

Číst článek

V ženském semifinále jsou Chorvatka Donna Vekičová a Italka Jasmine Paoliniová, které budou hrát proti sobě. Vekičová porazila novozélandskou hráčku z kvalifikace Lulu Sunovou 5:7, 6:4, 6:1. Finalistka letošního Roland Garros Paoliniová deklasovala Američanku Emmu Navarrovou 6:2, 6:1.

Dvaadvacetiletý Sinner nezopakuje v All England Clubu ani loňskou semifinálovou účast. Vítězi US Open z roku 2021 Medveděvovi podlehl za necelé čtyři hodiny. Nepomohlo mu ani 17 es a 61 vítězných míčů, během utkání měl zdravotní potíže.

"Věděl jsem, že pokud chci Jannika porazit, musím zvládnout těžký zápas. Už to není kluk, kterého snadno porazíte. V jednu chvíli jsem měl pocit, že se nepohybuje tak dobře. Po tom ošetření hrál zase výborně a ve čtvrtém setu mě přehrál. Před pátým setem jsem se musel opět zkoncentrovat a jsem rád, že jsem to zvládl," řekl Medveděv v rozhovoru na kurtu.

Medveděv se probojoval do devátého grandslamového semifinále v kariéře. Ve Wimbledonu je mezi čtyřmi nejlepšími podruhé za sebou. Proti Sinnerovi prolomil sérii pěti proher a oplatil mu i porážku z finále letošního Australian Open.

Sinner měl lepší úvod a první set získal po těsném tie-breaku 9:7. Medveděv ale reagoval. Druhý set vyhrál díky brejku ve třetí hře a ve třetí sadě ovládl zkrácenou hru 7:4. To už měl Sinner za sebou zdravotní pauzu, při níž si nechal měřit tep a ošetřit se v zázemí.

Ve čtvrtém setu Ital pookřál a díky dvěma brejkům srovnal. V rozhodující páté sadě mu ale Medveděv vzal servis a dotáhl duel k vítězství. Využil hned první mečbol.

Šlo o rekordní 36. zápas na turnaji, který rozhodl až pátý set. Wimbledon překonal dosavadní maxima z letošního Australian Open a US Open 1983 (35).

2:55

Počasí mě nerozhodí. Doufám, že zdraví vydrží, říká Krejčíková po postupu do čtvrtfinále Wimbledonu

Číst článek

Alcaraz sice prohrál s 13. hráčem světa Paulem první set a ve druhém ztrácel 0:2. Poté už ale přišel jen o jeden servis a duel otočil. Na vítězné míče soupeře předčil 36:21 a vyhrál ve Wimbledonu 12. zápas za sebou. Paul prohrál po devíti utkáních a nenaváže na vítězství z Queen's Clubu.

Osmadvacetiletá Vekičová se po vítězství nad Sunovou stala druhou Chorvatkou, která se dostala do semifinále Wimbledonu. Dosud se to povedlo jen Mirjaně Lučičové v roce 1999.

Rodačka z Osijeku se probojovala do semifinále grandslamu poprvé a na třetí pokus. Mezi osmi nejlepšími hráčkami byla ještě vloni na Australian Open a v roce 2019 na US Open. V utkání proti Sunové jí pomohlo 11 es a 32 vítězných míčů.

O pět let mladší Sunová, která v kvalifikaci vyřadila českou tenistku Gabrielu Knutsonovou a v 1. kole nasazenou osmičku Čeng Čchin-wen z Číny, nedotáhla do úspěšného konce dobře rozehraný zápas. V koncovce druhého setu přišla dvakrát o servis a ve třetím setu doplatila na slabší úvod, když prohrávala brzy 0:5. I tak zaznamenala životní úspěch. Na grandslamu dosud hrála jen letos na Australian Open, kde vypadla v prvním kole.

Osmadvacetiletá Paoliniová pokračuje v životní sezoně. Po finále Roland Garros se dostala mezi čtyři nejlepší i ve Wimbledonu, kde dosud vypadla vždy v 1. kole. Přemožitelce světové dvojky Cori Gauffové Navarrové povolila jen tři gamy a vyřadila ji za 58 minut.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme