Brignoneová ovládla úvodní obří slalom sezony. Shiffrinová nezvládla 2. kolo a obsadila 5. místo

Úvodní závod nového ročníku Světového poháru ve sjezdovém lyžování vyhrála Italka Federica Brignoneová. Obří slalom v Söldenu vedla po úvodním kole americká hvězda Mikaela Shiffrinová, ale po nepovedené druhé jízdě klesla až na páté místo a svůj rekordní počet vítězných pohárových závodů na 98 neposunula. Adriana Jelínková se do druhého kola neprobojovala, když obsadila 46. místo.

Sölden (Rakousko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Federica Brignoneová ovládla první závod Světového poháru nové sezony

Federica Brignoneová ovládla první závod Světového poháru nové sezony | Foto: Leonhard Foeger | Zdroj: Reuters

Shiffrinová, která ve Světovém poháru může vyrovnat rekordních šest celkových triumfů Rakušanky Annemarie Moserové-Pröllové, se v úvodním kole jako jediná dostala pod minutu a šest sekund. Před Alicí Robinsonovou z Nového Zélandu, jež v Söldenu vyhrála před pěti lety, vedla o 22 setin.

Vítězka finálového obřího slalomu uplynulé sezony Brignoneová byla třetí, ale v druhém kole ztrátu smazala a před Robinsonovou vyhrála o 17 setin. Čtyřiatřicetiletá Italka ovládla 28. pohárový závod, z toho potřinácté obří slalom.

Poprvé ve Světovém poháru vystoupila na stupně vítězů třetí Rakušanka Julia Scheibová, nejlepší čas druhého kola katapultoval premiérově do elitní desítky Američanku Katie Hensienovou. Svoji slavnou krajanku Shiffrinovou předčila o desetinu sekundy.

Na startu nakonec chyběla obhájkyně velkého glóbu za celkový triumf ve Světovém poháru Lara Gutová-Behramiová, jež byla v minulém ročníku nejlepší i v hodnocení obřího slalomu. Švýcarská lyžařka krátce před závodem vysvětlila, že se ještě necítí zdravotně stoprocentně v pořádku, neuvedla však, zda to souvisí s problematickým kolenem, nebo s nedávnou chřipkou.

Jelínková na postupující třicítku ztratila 69 setin sekundy. V minulé sezoně Světového poháru česká lyžařka v obřím slalomu, který je její hlavní disciplínou, třikrát bodovala. V Söldenu se jí to nicméně před rokem rovněž nepovedlo, tehdy skončila na 38. místě.

V neděli se v rakouském zimním středisku pojede obří slalom mužů.

Úvodní závod SP ve sjezdovém lyžování v Söldenu (Rakousko):

Ženy - obří slalom:

1. Brignoneová (It.) 2:16,05 (1:06,22+1:09,83), 2. Robinsonová (N. Zél.) -0,17 (1:06,04+1:10,18), 3. Scheibová (Rak.) -1,08 (1:08,23+1:08,90), 4. Hensienová -1,11 (1:08,32+1:08,84), 5. Shiffrinová (obě USA) -1,21 (1:05,82+1:11,44), 6. Stjernesundová (Nor.) -1,38 (1:06,51+1:10,92), ...v 1. kole 46. Jelínková (ČR) 1:10,31.

 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme