První obří slalom sezony ovládli Norové, pro zlato si dojel Steen Olsen. Hirscher skončil na 23. místě

Zahajovací obří slalom sezony Světového poháru v Söldenu skončil triumfem norských lyžařů, kteří při vítězství Alexandera Steena Olsena zabrali kompletní stupně vítězů. Čtvrtý navíc skončil jejich bývalý týmový kolega Lucas Pinheiro Braathen, jenž už reprezentuje Brazílii. Hvězdný Marcel Hirscher se vrátil po více než pěti a půl letech 23. místem.

Sölden Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexander Steen Olsen v cíli obřího slalomu SP v Söldenu

Alexander Steen Olsen v cíli obřího slalomu SP v Söldenu | Foto: Hans Peter Lottermoser | Zdroj: Profimedia

Třiadvacetiletý Steen Olsen si na úvod ročníku připsal druhé pohárové vítězství v kariéře po loňském triumfu ve slalomu.

Brignoneová ovládla úvodní obří slalom sezony. Shiffrinová nezvládla 2. kolo a obsadila 5. místo

Číst článek

Dvojnásobný juniorský mistr světa z roku 2022 vedl těsně už po prvním kole a v druhé jízdě náskok výrazně zvýšil. Druhý skončil s odstupem 65 setin zkušený Henrik Kristoffersen, jenž o setinu porazil Atle Lieho McGratha.

„O tomhle jsme snili, že budeme všichni na pódiu,“ uvedl Steen Olsen. „Mám pocit, že jsem se poučil ze svých loňských chyb. Už se nebojím chytit příležitost. Věděl jsem, že mí soupeři jeli naplno, takže jsem do toho dal také maximum,“ dodal vítěz.

Na stupně vítězů nečekaně útočil bývalý norský reprezentant Pinheiro Braaten, jenž se po sporech se svazem a vynechané minulé sezoně vrátil do Světového poháru pod brazilskou vlajkou.

Třiadvacetiletý rodák z Osla, držitel malého glóbu za slalom z roku 2023, byl po prvním kole devatenáctý a v druhém kole dokonce zajel nejrychlejší čas, díky němuž se dlouho držel v popředí. Nakonec byl s odstupem devíti desetin čtvrtý.

Nejsledovanějším mužem v Söldenu byl ale osminásobný celkový vítěz seriálu Marcel Hirscher, jenž se představil v závodě po 2051 dnech. Někdejší rakouský dominátor startoval díky divoké kartě FIS s číslem 34 a do druhého kola se kvalifikoval osmadvacátým časem. Pětatřicetiletý lyžař závodící v nizozemských barvách si v druhém kole ještě o pět míst polepšil.

„Je to velmi emotivní. Lyžování bylo vždycky můj život a to, že to dnes takhle vyšlo, je prostě krásné. Jsem skutečně šťastný, tohle je velké privilegium,“ uvedl Hirscher, jenž původně ukončil kariéru v roce 2019 poté, co poosmé za sebou ovládl celkové hodnocení seriálu.

Chyby patří k životu

Překvapivě nebodoval jeden z Hirscherových nástupců Marco Odermatt. Švýcarský favorit startující s číslem 1 sklouzl na vnitřní lyži a první kolo po pádu nedokončil. Švýcar v minulém ročníku vyhrál hodnocení všech svých disciplín - obřího slalomu, super-G i sjezdu - a získal potřetí za sebou velký glóbus.

„Jsme jen lidé a chyby se stávají. Zariskoval jsem a dopadlo to takhle. Až do pádu jsem se ale cítil na lyžích skvěle, což je to, co si z toho vezmu, ne chybu,“ bral vypadnutí pozitivně Odermatt.

Nejspíš i Hirscherův návrat přilákal na zahájení sezony rekordní počet diváků. Úvodnímu víkendu na ledovci Rettenbach přihlíželo celkem 33 000 lidí, kteří v sobotu sledovali výhru Italky Federiky Brignoneové.

Po tradičním söldenském úvodu se Světový pohár naplno rozběhne za tři týdny slalomem v Levi.

Muži - obří slalom:

1. Steen Olsen 2:09,50 (1:04,31+1:05,19), 2. Kristoffersen -0,65 (1:04,39+1:05,76), 3. McGrath (všichni Nor.) -0,66 (1:04,81+1:05,35), 4. Pinheiro Braathen (Braz.) -0,90 (1:05,99+1:04,41), 5. Vinatzer (It.) -1,10 (1:05,51+1:05,09), 6. Kranjec (Slovin.) -1,26 (1:04,99+1:05,77).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme