Svoboda, rovnost, camembert! Šéfkuchaři ve Francii vystoupili na obranu plísňového sýra z Normandie
Známí francouzští šéfkuchaři vystoupili na obranu normandského camembertu vyráběného ze syrového mléka. Tradiční plísňový sýr, který se těší ochraně ve Francii i v zemích Evropské unie, podle nich ohrožuje únorová dohoda výrobců, jež umožňuje použití i tepelně upraveného mléka. Šéfkuchaři v textu zveřejněném v deníku Libération varovali, že z camembertu se tak může stát „obyčejná měkká hmota bez chuti“.
Dohoda, uzavřená po deseti letech jednání, je podle šéfkuchařů vítězstvím „zemědělsko-potravinářského průmyslu a fatálně ohrožuje farmáře i spotřebitele“.
V platnost mají nová pravidla vstoupit v roce 2021.
Šéfkuchaři tvrdí, že za několik let tak bude pravý normanský camembert luxusním výrobkem pro hrstku vyvolených, zatímco běžní konzumenti se budou muset spokojit s „náhražkou vyrobenou podle průmyslových postupů“.
V textu šéfkuchaři vyzvali i prezidenta Emmanuela Macrona, aby se za záchranu normandského camembertu zasadil.
„Chceme camembert ze syrového mléka pro všechny! Pomožme výrobcům tak, že budeme v souladu s našimi tradicemi usilovat o kvalitu! Svoboda, rovnost, camembert!“ uzavírá text.