Uvařit a neuhořet. Pražští hasiči vydali kuchařku, radí jak předejít požárům
Jak si připravit lososa na víně či čočkovou polévku, ale také jak předejít požárům v kuchyni ukazuje nová kuchařka Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy. Publikaci, jejímž vydáním hasiči netradičně oslavili 165. výročí založení nejstaršího profesionálního sboru v českých zemích, pokřtili příslušníci sboru na stanici v Modřanech stylově vodou z hadice.
S nápadem přišla Ivana Svitáková z Hasičského záchranného sboru ČR.
Policistům a hasičům chce Hamáček přilepšit o 1,45 miliardy korun
Číst článek
„V pražských domácnostech vzniká kolem 190 požárů ročně, často v kuchyni od spálených potravin. Rozhodla jsem se přijít s projektem, kterým lidem přiblížíme požární ochranu v domácnosti a k tomu přidáme recepty příslušníků sboru,“ řekla ČTK.
Na knize s názvem Hasičská kuchařka aneb dobré jídlo a dobrá rada od hasičů se podílelo 17 hasičů-kuchařů. „Recepty poslali příslušníci, které baví vařit. Máme například recepty od zásahového hasiče Petra Zelenky, který je nadšený kuchař, rád vaří pro hodně lidí i pro příslušníky na nějakých akcích,“ poznamenala. Největší úspěch má podle Svitákové recept na Modřanské koleno, který připravil hasič ze stanice právě v této části Prahy.
Kuchařka není tematicky ani geograficky zaměřená, příslušníci sboru jednoduše posílali recepty na své oblíbené pokrmy. „Dnes je trend moderních jídel, my se snažili dělat spíše běžná jídla. Kuchařka nemá přinést nic převratného v oblasti vaření, spíše v ní má čtenář najít zároveň radu, na co si dát pozor,“ doplnil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.
Případní zájemci si kuchařku nebudou moci koupit v knihkupectvích, jde o propagační materiál HZS, který je určen pro rozdávání na akcích pro veřejnost. „Máme spoustu akcí, jichž se hasiči účastní, dny otevřených dveří. Tam bude publikace k dostání,“ dodala Svitáková.