‚Upečeme, ozdobíme a pak si je společně sníme.‘ Domov seniorů Pohoda si připomíná tradici mětýnek
Třetí říjnovou neděli lidé slaví Havelské posvícení. V některých regionech Jihočeského kraje o tomto svátku nesmí na slavnostních stolech chybět hnětýnky nebo také mětýnky. Sladké koláčky mají různé tvary a charakteristické je pro ně i zdobení a čokoládová nebo cukrová poleva. Na tuhle tradici nezapomínají ani v Domově seniorů Pohoda v Netolicích na Prachaticku a každý rok si tam společně mětýnky pečou.
„Chlapci dávali děvčatům mětýnku, to byl takový zvyk. Maminky jim to udělaly, a tak jí donesli,“ popisuje Běla Šefránková, která je původně ze Strakonicka. Mětýnka od chlapce podle ní znamenala náklonnost k děvčeti.
Mětýnky v jižních Čechách patří na sváteční stůl. Sladké koláčky s polevou pečou i v Domově seniorů Pohoda v Netolicích na Prachaticku
Jednu mětýnku ozdobila také sociální pracovnice Denisa Holubová. „Je vidět, že tahle tradice se opravdu u nás každý rok drží. Klienti jsou zvyklí, že si je nejprve upečeme a poté si je ozdobíme. A samozřejmě to nejlepší na závěr, pak si je společně sníme, dáme si kafíčko, posedíme, zavzpomínáme. To je ta nejhezčí část, na to se těšíme všichni,“ popisuje pro Český rozhlas České Budějovice.
Mětýnek a hnětýnek existuje hodně druhů. Některé jsou třeba z kynutého těsta, jiné zase ze sušenkového. Podle další klientky Milady Hůrské mětýnky nejčastěji zdobily děti: „Ony mají své nápady, jak to zdobily. Taky to měly hezký.“
„Posvícenské mětýnky se dělají podle krajů, každá oblast to taky třeba slaví jinak. A protože jsme tady na Netolicku, tak slavíme Havelské posvícení,“ přibližuje aktivizační pracovnice Václava Nováková, která peče s klienty na druhém patře.
Mětýnky a hnětýnky pečou lidé na posvícení především na Prachaticku a Strakonicku. „Pečeme takový tradiční recept, který jsme podědili po babičce, který dělám už jenom já. Je to kilo polohrubé mouky, je tam dvanáct vařených žloutků, dva syrové, tři lžíce rumu, 700 gramů másla a 400 gramů cukru,“ popisuje sociální pracovnice Michaela Búzková.
„Je to takové pěkně vláčné těsto, ze kterého se pěkně dělají i ty mětýnky. Pečou se přímo ve formičkách, který se vykrajují, jsou takové vyšší, ale jsou moc dobré, chutnají celý rodině,“ doporučuje.
