‚Plníme, zdobíme, máčíme.‘ Cukrářské dílny připravují sladké na Vánoce, zájem domácností roste

Cukrářské dílny začínají mít napilno kvůli blížícím se Vánocům. Právě teď je podle většiny z nich nejvyšší čas provést objednávku. Ve Žďáře nad Sázavou se do příprav pustily i žákyně tamního cukrářského učiliště, pro které je to vedle praxe i zajímavý přivýdělek.

Reportáž Žďár nad Sázavou Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cukrářské dílny připravují sladké na Vánoce (ilustrační foto)

Cukrářské dílny připravují sladké na Vánoce (ilustrační foto) | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

V cukrářské dílně na Střední škole gastronomické Adolpha Kolpinga ve Žďáře nad Sázavou mají učnice ve fialových a červených zástěrách plné ruce práce s přípravou laskonek a lineckého pečiva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cukroví si stále více lidé objednává od profesionálů. Ve Žďáře nad Sázavou ho v rámci praxe dělají studentky

„Musíme znát postupy, všechno navážit. Takže třeba dva tři dny děláme jenom korpusy, několik plechů. Zabere to celý den – vyválet, vypichovat, pořád dokola. Pak ke konci týdne plníme, zdobíme, máčíme,“ říká studentka Tereza, která zde cukroví na objednávku peče už třetím rokem.

Před samotnou praxí musí studentky absolvovat hodiny teoretického výcviku, kterým je provází Iva Sýkorová. „Je to dáno tradicí už středních škol, kde žáci musí provádět praxe a ideální je, pokud vyrábí pro zákazníky. Tím víc si dávají na těch výrobcích záležet,“ vysvětluje s tím, že o cukroví ze školní dílny je mezi lidmi zájem.

„Vědí, že naše škola učí žáky dělat klasiku a výrobky podle norem z jasných, tradičních surovin. Výtěžek ze zakázek se vrací zpátky žákům, protože dostávají odměny za svoji práci. Zbytek peněz jde zpátky do dílny,“ dodává.

1:44

Pekárny začínají přijímat objednávky na vánoční cukroví. Trápí je rostoucí ceny čokolády

Číst článek

Zakázky na Vánoce stále ještě přijímá i Lenka Kočí ze žďárské cukrárny Veliš. Celkem napeče dvacet pět druhů cukroví. Zájemci se jí hlásí i několik měsíců před adventem. „Někteří začnou koncem srpna, začátkem září. Někteří třeba týden před Vánocemi,“ popisuje pro Český rozhlas Vysočina.

Jistotu objednávky mají ti, kteří se ozvou už v říjnu. Zájemci o vánoční cukroví se ale hlásí i později. „Je to hlavně podle počasí. Jakmile se udělá škaredě, přijdou na to, že jsou Vánoce,“ doplňuje.

Podle Lenky Kočí se cena cukroví oproti loňsku mírně navýšila. Za kilo cukroví zákazníci letos zaplatí okolo 800 korun. Navíc roste zájem o bezlepkové a bezlaktózové cukroví, které je o padesát korun dražší než klasické.

Eliška Němcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme