Akce Dnes jím jako Bangladéšan: Nejen láska, ale i charita prochází žaludkem

"Dnes jím jako Bangladéšan" je název kampaně, která navazuje na podobnou událost nazvanou "Dnes jím jako Afričan", které se loni zúčastnilo přes tisíc lidí. V průběhu března se pořádající Salesiánská asociace Dona Boska (SADBA) zaměří právě na Bangladéš.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přidáme syrovou rýži. Nehodí se rýže parboleid, protože je příliš sypká.

Přidáme syrovou rýži. Nehodí se rýže parboleid, protože je příliš sypká. | Foto: Ivana Šuláková

Cílem projektu je upozornit širokou veřejnost na aktuální situaci obyvatelů této země v jižní Asii tím, že si vyzkouší stravovat se jediný den jako oni. Kampaň podpořila řada celebrit, mimo jiné také moderátor a herec Pavel Anděl.

„Salesiáni jako specifická skupina lidí pracují po celém světě, kde má své buňky a misie,“ vysvětluje Pavel Anděl, proč tuto akci organizují právě Salesiáni, a dodává, že idea dnešní kampaně vznikla ze zjištění, že SADBA nemá pobočku právě v Bangladéši.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projektu Salesiánské asociace Dona Boska 'Dnes jím jako Bangladéšan' informoval ve Světě o osmé na Rádiu Česko herec a moderátor Pavel Anděl

Bangladéš je nejlidnatějším a zároveň nejchudším státem. Na 145 miliónů obyvatel zde tíživě dopadá padesátiprocentní nezaměstnanost. V této zemi je sice vzdělání povinné, ale 60% obyvatel je negramotných. 70% povrchu Bangladéše tvoří sice zemědělská půda, kterou je však kvůli častým záplavám nesnadné obdělávat.

Salesáni v Bangladéši následně misii založili a pocítili potřebu na palčivá témata této země upozornit.

Základem jídelníčku běžného bangladéšana je rýže. Salesiáni založili na Facebooku stránku ‚Dnes jím jako‘, kde může zájemce po celý březen najít recepty na tradiční úpravu této základní potraviny.

Letáček k akci 'Dnes jím jako Bangladéšan' | Foto: Salesiáni dona Boska

„Rozvaří luštěniny všeho druhu, udělají si z toho jako omáčko-kaši, a tu si na to kydnou – a to je celé,“ popisuje nejčastější kuchařský recept Pavel Anděl a dodává, že se na takové jídlo těší jako na zpestření jídelníčku.

Celá akce má širokou populaci upozornit na tento problém, přimět k pokoře k vlastní situaci v poměrně bohatých podmínkách a probudit v ní empatii. Lze tedy říci, že při této akci nejen láska, ale i charita procházejí žaludkem.

Hlavním dnem celé měsíc trvající akce je 27. březen, kdy budou v Muzeu Kampa paní Medy Mládkové tradiční bangladéšská jídla od 10 hodin dopoledne připravena k ochutnání.

Zuzana Filípková, Tomáš Pavlíček, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme