Mandlovice z Hustopečí zřejmě bude muset změnit jméno kvůli novému právnímu nařízení
Hustopečská mandlovice zřejmě změní jméno. Požaduje to Státní zemědělská a potravinářská inspekce s odvoláním na evropskou legislativu. Alkohol podle inspektorátu nemůže mít název s koncovkou -ice, protože není přímo pálený z mandlí.
Mandlovice se vyrábí mícháním vinného lihu a mandlového výtažku, tedy ne kvašením jako třeba slivovice. Majitelé hustopečské mandlárny tvrdí, že tak přijdou o značku, za kterou zaplatili desítky tisíc korun na ochranných známkách.
Skončí řecké jogurty jako pomazánkové máslo? Aténám se označení nelíbí
Číst článek
Název by neměl evokovat ovocný destilát, pokud ovocným destilátem není. „Takový název by mohl uvádět spotřebitele v omyl,“ potvrzuje pro Český rozhlas Brno mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.
Úprava evropského nařízení, kterým se inspektorát řídí, začala v Česku platit loni v únoru. Majitelka mandlárny Kateřina Kopová tvrdí, že ji přejmenování nápoje označeného ochrannou známkou vyjde na asi milion korun. „Nám to bylo v roce 2013 povoleno a teď je to tím samým orgánem zakázáno.“
Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozorňuje, že závěry ještě nejsou definitivní, protože inspektoři kontrolu v mandlárně zatím neukončili.