Ples v Opeře navštívilo 900 lidí, dražba vynesla dětem 642 tisíc korun

Ples v Opeře se letos odehrával ve stylu doby Rudolfa II. Jeho pořadatelé se hosty snažili atmosférou zavést do kvetoucí renesance 17. století, a to i podávaným občerstvením. V neposlední řadě došlo i na charitu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tradiční Ples v Opeře 25. února 2012

Tradiční Ples v Opeře 25. února 2012 | Zdroj: ČTK

Rudolf II. Byl velký mecenáš. Stejně jako on, i ples podpořil potřebné. Tombola a dražba vynesly dětem 642 tisíc korun Výtěžek poputuje na charitativní účely a z darů se budou těšit děti z Dětského krizového centra.

Letošní Ples v Opeře navštívilo přibližně 900 lidí. O jejich žaludky se staralo 12 šéfkuchařů a 60 číšníků, na občerstvení spotřebovali 700 kilogramů surovin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Plese v Opeře natáčela redaktorka ČRo Jitka Benešová

Mistři kuchyně s několika michelinskými hvězdami připravili nefalšovanou rudolfinskou hostinu. Ředitelka Zátiší Catering Petra Kandertová vyzvedla z plesového menu hned několik specialit:

„Určitě bych doporučovala pikantní karotkovou polévku, pak indické jídlo mahavira, protože už nám půl roku funguje v rámci Zátiší Group jídla, která jsou naprosto neuvěřitelná.“

Jídla by určitě chutnala i císaři. Třebaže tehdy se místo soli kořenilo vzácným cukrem.

Čestným hostem Kiera Chaplinová

Pozvání stát se čestným hostem plesu přijala herečka a modelka Kiera Chaplinová. Na parket vtančila jako první.

„Myslím si, že tancování vám dává volnost. Je to hodně legrace, něco, co děláte jako dítě, a dokonce i když už jste starší. A nepřemýšlíte nad tím, bavíte se, je to velice osvobozující.“

Kiera se v Evropě ještě nějakou dobu zdrží: „Mám několik cest po Evropě. Potom se během dvou týdnů vracím domů do New Yorku. Čeká mě spousta cestování, práce a spousta rozdělané práce.“

Hosté mohli ochutnat vídeňské mladé víno heuriger, obdobu českého svatomartinského. Experimentální molekulární kuchyni nebo tekuté zlato.

„Pro nás neznámějším synonymem této doby byla snaha vše přeměnit ve zlato,“ pochlubil se před půlnočním dezertem Martin Kudlík, ředitel společnosti Sodexo.

Proměnit olovo ve zlato se na plese v rudolfinském stylu nepodařilo, ale běžnou čokoládu ve zlatou ano.

Jitka Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme