Potravinářská inspekce šetří případ myši zapečené v chlebu
Myš zapečená v bochníku chleba - takové nepříjemné překvapení čekalo zákaznici jedné pekárny na Kroměřížsku. Svůj nález vyfotografovala a poslala hygienikům, kteří začali případ ihned vyšetřovat. Majitel pekárny v Břestu tvrzení zákaznice nevěří. I tak mu ale od České potravinářské a zemědělské inspekce hrozí desetitisícové pokuty.
Kontrola odhalila v pekárně některé další nedostatky, které musel její majitel Evžen Křiva napravit. Inspektoři objevili například plesnivý strop či zbytky starého těsta na míchačce. Mimo provoz byla i prosévačka, pomocí níž se z mouky odstraňují hrubé nečistoty.
Zapečenou myš ale Křiva ve své provozovně však odmítá. "Nedovedu si to představit, že by taková věc mohla nastat," řekl. Objevené závady pracovníci pekárny okamžitě vyřešili, proto inspekce nemusela nařídit zastavení výroby. S majitelem ale bude zahájeno správní řízení, ve kterém mu hrozí pokuta v řádu desetitisíců korun.
Podobný případ nepamatuje ani Eva Sedláčková, vedoucí odboru výživy na Krajské hygienické stanici ve Zlíně. "Ojediněle nám spotřebitelé přinesou ukázat vzorek pečiva, kde si myslí, že je zapečený brouk nebo nějaký druh hmyzu. S myší jsem se já osobně nesetkala," uvedla Sedláčková.
Myš v bochníku se bude těžko prokazovat, protože šlo o klasický nebalených chléb. Nelze tedy s jistotou říci, že byl upečený právě v této pekárně.