Potravinářská inspekce už letos odhalila tři vzorky falšovaného burčáku

Kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce poslali na analýzu do laboratoří 53 vzorků burčáku. Ta zatím letos odhalila tři vzorky falšovaného burčáku nebo zkvašeného hroznového moštu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burčákomat

Burčákomat | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Loni přitom neprošel jen jeden vzorek. V roce 2011 nevyhovovala polovina vzorků. Celkem inspekce zkontrolovala 472 prodejních míst. Závadný burčák nebo mošt prodávali v Jesenici u Prahy, na brněnské tržnici Pohořelec a u Kauflandu v Mostě.

„Problém byl v přítomnosti syntetických barviv a nadlimitního obsahu etanolu z přidaného cukru, což v podstatě znamená, že výrobce nechal rozkvasit cukr s vodou a tímto roztokem naředil burčák či částečně zkvašený hroznový mošt," vysvětlil mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

„U dalšího nevyhovujícího vzorku bylo naměřeno nižší než požadované množství alkoholu. Burčák tedy neprošel nezbytným stádiem kvasu. Jedná se o jakostní vadu, nikoliv o falšování,“ dodal Kopřiva.

Kontroly budou pokračovat až do konce sezóny burčáku, tedy do 30. listopadu. Počet závadných vzorků se tak může ještě zvednout. Navíc laboratorní analýzy trvají čtyři až šest týdnů, protože je nutné vzorky nechat prokvasit, vysvětluje vedoucí izotopových analýz Kamil Kolář:

„Sami tady lisujeme z hroznů mošt, který potom kvasíme a na základě autentických vzorků jsme schopni rozhodnout, zda mošt pochází z České republiky.“

Určit zemi původu je důležité z toho důvodu, že Burčák může podle vinařského zákona pocházet jen z hroznů vypěstovaných v Česku.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme