„Podle mě spotřebitelé pochopí, že je to načasované na víkend, kdy mají čas a mohou si udělat posezení s přáteli a k tomu si otevřít svatomartinské víno,“ vysvětluje ekonomka Simona Škarabelová.
Ve Spojených státech se víno nevyrábí jen v Evropanům známé Kalifornii, ale také na východním pobřeží. Jednou z takových vinic je Sharp Rock ve Virginii.
„Je to poslední dosběr. To, co nám tady zbývá dosbírat, sebereme během dvou dnů a vinobraní bude ukončené,“ říká jeden ze zaměstnanců vinařství Josef Němec.
Na trh letos půjde 310 svatomartinských vín od pětasedmdesáti vinařství. Výběr vzorků, které splňují předepsaná kritéria, dokončili 1. listopadu degustátoři v Národním vinařském centru ve Valticích.
V posledních letech se ruské vinařství, což v této zemi není právě tradiční obor, dočkalo několika významných stimulů, bohužel většinou souvisejících s válkou a západními sankcemi.
Vinařství v jižní Evropě se stále častěji potýkají s nepříznivými vlivy počasí. „Mysleli jsme si, že to nejhorší máme za sebou. Ale ne, rok 2024 překonal všechna očekávání,“ říká vinař Paraskevopulos.
„Je pro nás naprosto prioritní být schopni dosáhnout legislativních opatření chránících tuzemské producenty a pěstitele,“ říká prezident Svazu vinařů České republiky Martin Chlad.
„Musíme se pokusit poskytnout takové prostředky, aby například nedošlo k výraznému tlučení sadů. Aby ten rok, kdy vypadne úplně příjem z tržby, dokázali tito podnikatele přežít,“ ujišťuje ministr.
Každé ráno teď vinaři sledují, jakou škodu jim způsobila další vlna nočních mrazů. Pro některé z nich kvůli tomu skončila sezona dřív, než vůbec začala. Nebudou mít totiž co sklízet.
Loňská produkce v Burgundsku dosáhla objemu 1,899 milionu hektolitrů vína, což je ekvivalent asi 140 milionů lahví. „Rok 2023 pokořil všechny rekordy,“ uvedl místopředseda profesního sdružení BIVB.
V úterý bude zdanění tichých vín probírat pracovní skupina, ve které jsou jak zástupci několika ministerstev i vinaři. Ve vysílání Radiožurnálu odpovídal prezident Svazu vinařů Martin Chlad.
Svou misi v čele fondu vidí ředitel Vičar hlavně ve snaze dostat více moravských vín do restaurací. Přiblížit bychom se měli Rakousku a Německu, kde je pro podniky čest nabízet k jídlu lokální vína.
Kolem možného zařazení nové daně pro vinaře se strhl poprask. Nový ministr zemědělství Marek Výborný uznal, že nevypadá úplně dobře, když v časech úspor hájí jeho strana výjimku pro výrobce alkoholu.
Současná Anglie vlastním vínem žije, Britové jsou svým způsobem snobové v tom, že dávají přednost místním vínům před těmi evropskými. Mají být na co hrdí.
„Nelíbí se mi tón, jakým způsobem člověk může přirovnat a zjednodušit celou tu situaci. Nazývat to Palermem je za hranou,“ říká k neuvalení spotřební daně na víno Jiří Maděřič.
Zavedení spotřební daně navrhl už na podzim NERV s tím, že by do rozpočtu přinesla pět miliard korun ročně. Nyní se platí z piva, lihovin a šumivého vína. Proč by mělo být klasické víno výjimkou?
„Česko je asi v půlce zemí Evropské unie, která na tichá vína nemá spotřební daň. Jsme ale jedna ze zemí, která jich má většinu z dovozu,“ říká v rozhovoru sociolog Daniel Prokop.
„Jestli se mi to podaří, nevím,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) o prosazení kroků, díky nimž by měl klesnout v roce 2024 strukturální schodek státního rozpočtu o 70 miliard korun.
Na Pálavě začal Georgios Ilias vinařit před dvaceti lety a od začátku chtěl jít bio cestou. „Od roku 2011 mám certifikované bio a v tom pokračujeme,“ popisuje.
Kroupy, sucho i inflace ovlivňují letos práci vinařů. O tom, jak se mění jejich podmínky a jestli se zdraží víno, promluvil ve Dvaceti minutách Radiožurnálu prezident Svazu vinařů Martin Chlad.
Podezřelými jsou muž a žena, kteří se ubytovali v luxusním hotelu. Oba hovořili anglicky a obsluha získala dojem, že jde o pár kultivovaných zahraničních turistů.