Stále více lidí dává při nákupu potravin přednost české bioprodukci
Stále více lidí nakupuje bio potraviny přímo od farmářů. Nechtějí totiž platit zbytečné náklady za jejich dovoz do měst. Kromě dopravy se totiž v ceně potravin obvykle promítá jejich skladování, energie nebo třeba marže obchodníků.
Chleba, máslo, mléko, vejce mohou v klasické kvalitě vyjít v obchodě na více než sto korun. Na některých farmářských trzích dokonce o něco dráž. Pokud ale máte možnost nakoupit přímo od farmáře, takzvaně ze dvora, ušetříte nejméně polovinu ceny, kterou byste zaplatili v obchodě.
Kromě základních potravin kupují lidé přímo od chovatelů také med. Pro řadu zákazníků je totiž med přímo od včelaře zárukou kvality, medy se zakázaným přídavkem cukru zkrátka nechtějí. Už jen proto, že v něm obvykle chybí dostatek výživných látek.
O stoupající oblibě biopotravin v Česku informovala redaktorka Květa Moravcová
„Pokud ten, kdo klame, přidá do medu tu cukernou složku, tak ona neobsahuje enzymy, které med přirozeně obsahuje. Takže pak tam přidávají enzymy, které jsou jiného původu,“ vysvětluje Jindřich Pokora ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Kromě nákupu ze dvora si lidé oblíbili také farmářské trhy, na ně chodí většinou kvůli domácímu původu potravin.
Zájem lidí o české a bio potraviny zvlášť potvrzuje také Jan Gallas z ministerstva zemědělství. Podle něj Češi předloni dali za bio produkci 1,67 miliardy korun, což je o víc než 4,5 procenta víc oproti roku 2010.
„Lze sledovat trend zvyšujícího se zájmu českých spotřebitelů o kvalitní potraviny, kdy priorita ceny ustupuje do pozadí. Čím dál více lidí se zajímá o české kvalitní potraviny,“ říká Gallas.
Nejčastěji lidé kupují v bio kvalitě dětskou výživu, mléko a mléčné výrobky a ovoce se zeleninou.
I přes rostoucí zájem lidí o bio potraviny ale v posledních dvou letech několik stovek farmářů přestalo podnikat. Přesné důvody odborníci neznají, ale příčinou může být obyčejná konkurence.