Venkovní prodejci často porušují hygienické podmínky, varuje mluvčí potravinářské inspekce
Potravinářští inspektoři v létě kontrolují hlavně sezonní a venkovní prodejce. Zkoumají třeba správnou míru u nápojů nebo dostatečné chlazení potravin. Zaměřují se také na dodržování hygienických podmínek, které stánkaři porušují nejčastěji.
Správné chlazení si mohou zákazníci ověřit přímo u stánku. Stačí porovnat požadovanou teplotu uvedenou na obalu a teplotu v chladničce, kde mají prodejci zboží uložené.
Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva doporučuje zkontrolovat, jestli už výrobky nebyly jednou rozmražené. Na povrchu potraviny se pak objeví krystalky ledu.
„Pokud dojde k narušení chladicího řetězce, tak zde může dojít k rozvoji bakteriální kontaminace, která se neodstraní ani tím, že je potravina znovu zmražena,“ popisuje Kopřiva.
„Samozřejmě je potřeba věnovat pozornost i tomu, jak s potravinou nakládáme, když ji neseme domů. Rozhodně doporučujeme využít chladicích boxů.“
Podle Kopřivy venkovní prodejci nejčastěji porušují hygienické podmínky. „Jedná se o to, že je zboží vystaveno venkovnímu prostředí, to znamená prašnosti, skladování v blízkosti odpadků a podobně. To je samozřejmě nepřijatelné a inspekce v takovém případě zakazuje prodej,“ dodává.