Venkovní prodejci často porušují hygienické podmínky, varuje mluvčí potravinářské inspekce

Potravinářští inspektoři v létě kontrolují hlavně sezonní a venkovní prodejce. Zkoumají třeba správnou míru u nápojů nebo dostatečné chlazení potravin. Zaměřují se také na dodržování hygienických podmínek, které stánkaři porušují nejčastěji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stánek s ovocem. Ilustrační foto

Stánek s ovocem. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Správné chlazení si mohou zákazníci ověřit přímo u stánku. Stačí porovnat požadovanou teplotu uvedenou na obalu a teplotu v chladničce, kde mají prodejci zboží uložené.

Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva doporučuje zkontrolovat, jestli už výrobky nebyly jednou rozmražené. Na povrchu potraviny se pak objeví krystalky ledu.

„Pokud dojde k narušení chladicího řetězce, tak zde může dojít k rozvoji bakteriální kontaminace, která se neodstraní ani tím, že je potravina znovu zmražena,“ popisuje Kopřiva.

„Samozřejmě je potřeba věnovat pozornost i tomu, jak s potravinou nakládáme, když ji neseme domů. Rozhodně doporučujeme využít chladicích boxů.“

Podle Kopřivy venkovní prodejci nejčastěji porušují hygienické podmínky. „Jedná se o to, že je zboží vystaveno venkovnímu prostředí, to znamená prašnosti, skladování v blízkosti odpadků a podobně. To je samozřejmě nepřijatelné a inspekce v takovém případě zakazuje prodej,“ dodává.

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme