Pravoslavní věřící slaví podle juliánského kalendáře Vánoce
Pravoslavní věřící začali slavit vánoční svátky. Narození Ježíše Krista si tradičně připomínají podle starého, juliánského kalendáře. Slaví se například v Rusku, Srbsku nebo Gruzii. Slavnostních bohoslužeb v Moskvě se podle církve zúčastnilo kolem milionu lidí.
Nejvyšší představitel ruské pravoslavné církve, patriarcha Kirill, se při vánoční mši v moskevském chrámu Krista Spasitele modlil za oběti válečných konfliktů.
V rozhovoru pro stanici Rossija 1 pak nazval ruskou operaci v Sýrii obrannou válkou. Vojenské akce jsou podle hlavy ruské pravoslavné církve pro křesťany přijatelné, jestliže brání člověka, společnost a stát.
„To, co se děje v Sýrii, je obrana naší vlasti. A protože tato válka má obranný charakter, je spravedlivá,“ prohlásil Kirill.
Patriarcha se také telemostem spojil s kosmonauty na orbitální stanici ISS a anglicky i rusky jim popřál šťastné svátky.
V moskevském chrámu Krista Spasitele se ve společnosti několika tisíc převážně prominentních věřících pomodlil také premiér Dmitrij Medveděv.
Ruský prezident Vladimir Putin strávil půlnoc tradičně mimo Moskvu. Navštívil chrám ve vesnici Turginovo v Tverské oblasti, kde je pohřbená jeho babička.
Vánoce jsou v Rusku především církevním svátkem. Podle prosincového průzkumu sociologického střediska Levada je slaví 57 procent Rusů a 63 procent Rusek. Moskva je v tomto smyslu nadprůměrná, Vánoce v metropoli slaví 71 procent Moskvanů.
Ruský salát Olivier
Vánoce v Rusku jsou jiné než v Česku. Liší se jak zvyky, tak i skladba vánočních pokrmů. Kapra bychom na svátečním stole hledali marně, ke všem ruským svátkům patří třeba domácí salát Olivier.
Ruský salát vymyslel francouzský kuchař Lucien Olivier, který si v druhé polovině 19. století otevřel v Moskvě restauraci Ermitáž. Do mísy vložil vše, co měl právě po ruce. Podle původního receptu má obsahovat na drobné kousky nakrájené pečené maso, brambory, mrkev, okurky a vajíčka.
Rusové to všechno obyčejně ještě promísí s velkým množstvím provensálské majonézy. Kombinují také různé ingredience. Pečené maso můžou nahradit vařeným salámem, majonézu smetanou a syrové okurky nakládanými.