První testy nepotvrdily klíčky jako původce střevní nákazy
První výsledky testů nepotvrdily výskyt nebezpečné střevní bakterie na zeleninových klíčcích z farmy v Dolním Sasku. Po španělských okurkách, restauraci v Lübecku a přístavní slavnosti v Hamburku jde zřejmě o další falešnou stopu. Průzkum farmy produkující klíčky však ještě není uzavřen. Mezitím v Německu nabírají na síle hlasy, podle kterých vláda nezvládá kritickou situaci.
„První zkoušky bakterii EHEC ve vzorcích z dolnosaské ekofarmy neprokázaly,“ potvrdila ministryně zemědělství Aignerová. Pátrání po zdroji nákazy tak opět pokračuje.
„Pro federální vládu zůstává boj s bakterií EHEC hlavní prioritou,“ tvrdí ministryně. Stále častěji ale zaznívají hlasy, podle kterých vláda situaci nezvládá. Promeškala první dny, kdy bylo snadnější zdroj zachytit. Kritice čelí i ministři, kteří přicházejí s odhaleními, aniž by měli v ruce seriózní důkazy z Kochova institutu.
Berlínský spolupracovník ČR Jaroslav Šonka přináší nové informace o zkoumání klíčků z německé farmy do Ozvěn dne
Mezitím počet nemocných stoupl na 2700, z toho nejméně 650 trpí závažnými komplikacemi.
Jak podotýká spolupracovník Českého rozhlasu v Berlíně Jaroslav Šonka, distribuční cesty potravin jsou již dobře prozkoumané. Podle výpovědí lidí, kteří studovali distribuci klíčků, byly klíčky z této farmy ve všech restauracích, kde došlo ke kontaminaci a případům nemoci.
„Tato věc je jednoznačná, biologicky to ale vůbec snadné není. Biologové potřebují dost času na to, aby vypěstovali bakterie a ty bakterie nebyly na té farmě všude. Je zapotřebí prozkoumat produkční cestu. Je možné, že tam ještě bakterie dřímá a otěr, který je potřeba mít pro laboratoř, se neodehrál na správném místě, ze správné součástky produkčního procesu.“
Přítomnosti bakterie EHEC právě v klíčcích nahrává i fakt, že při jejich produkci se prostředí zahřívá na teplotu lidského těla a bakterie, která tuto teplotu také potřebuje, zde může dobře přežívat.
Majitel farmy v Bienenbüttelu se ohradil vůči jakýmkoli obviněním. „Protože tato bakterie je jedinečná, nedá se někomu předhazovat, že nepodnikl dostatečná opatření, aby se u něho tato bakterie vyskytla a rozmnožovala,“ souhlasí s jeho postojem Šonka.