Brno chce zavádění lokálních potravin do školních jídelen podporovat. Rozeslalo proto například jídelnám seznamy místních dodavatelů, od kterých budou moct suroviny objednávat.
Chronická bolest trápí asi 30 procent obyvatel planety, například ty s nadváhou nebo obezitou. Snahou vědeckého týmu bylo zjistit, co případně dlouhodobou bolest spouští, a co by ji mohlo zbrzdit.
„Téměř tři čtvrtiny obyvatel Česka trpí nadváhou nebo obezitou, kondicí, která je z velké části spojena s nevhodným stravováním. Míra obezity v Česku roste a přesahuje už 19 procent,“ říká doktorka.
Vědci zjistili, že výroba jídla pro velké masojedlíky, tedy osoby, které snědí 100 a více gramů masa denně, uvolní přes deset kilogramů skleníkových plynů denně.
„Spousta rodičů je hodně vytížená a stravovací návyky jsou špatné v celé rodině. Změny nemůžou být moc velké. Měly by být postupné a udržitelné,“ říká lektorka.
Při hubnutí je důležité trénovat odolnost vůči hormonu chuti, který nás ovlivňuje hlavně v odpoledních a večerních hodinách. Vůle hubnout je večer už většinou mnohem slabší než ráno.
Nejbohatším ministrem je nyní ministr školství Vladimír Balaš, informuje Mf Dnes. A české restaurace upravují kvůli rostoucím cenám nabídku jídel, píše deník E15. Více ve výběru z médií Radiožurnálu.
České nemocnice poprvé od roku 1955 mění jídelníček pro pacienty, píší Lidové noviny. A kuřáci si budou muset připlatit za cigarety, informuje Právo. Více se dočtete ve výběru z médií Radiožurnálu.
Populace úhoře podle odborníků v posledních desetiletích postupně klesala kvůli rozšiřování zemědělství, ale zdá se, že jí krab modrý zasadil velkou, ne-li poslední ránu.
Kdybychom se o sebe dobře starali, zdravě jedli, nekouřili a hýbali se, tak dokážeme těm nejběžnějším nemocem zabránit, říká specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.
Ultramaratonec a extrémní sportovec Štěpán Dvořák, profesí hasič v jaderné elektrárně, prozrazuje, proč uměle natahuje svoje trasy a jaké má další sportovní aktivity.
Češi jedí málo luštěnin a ryb. Ve spotřebě těchto potravin tak zaostávají za Evropou. Vyplývá to z analýzy Fóra zdravé výživy, které se zaměřilo na jídelníčky českých domácností. Podrobnější výsledky zveřejní ve čtvrtek. Například v jižní Evropě lidé snědí o polovinu víc luštěnin než v Česku. Podle nutriční specialistky Věry Boháčové se ale situace zlepšuje.
V létě se během navštěvy hradu dá kromě historie dozvědět i něco málo ze života lidí ve středověku. Zajímavá byla hlavně jejich kuchyně. Hodně masa, chleba a skoro padesát druhů kaší - i tak vypadal středověký jídelníček. Lidé jedli jen dvakrát denně. Hlady ale netrpěli.
Všichni víme, jak zdravě jíst, ale epidemie obezity se nezastavuje. Vědci z newyorské Cornellovy univerzity a univerzity v Buffalu proto zkoumali vztah naší psýché k jídlu a potvrdili, že se přejídáme spíš pod vlivem vnějších faktorů než proto, že bychom měli hlad. Proto navrhli zapojit do boje proti obezitě psychologii.
Výrobci potravin a majitelé restaurací musí od soboty povinně informovat své hosty o alergenech, které jednotlivá jídla můžou obsahovat. Nařízení Evropské unie se ale vztahuje také na jídelny ve školkách, školách nebo dětských domovech. Názory ředitelů a provozovatelů stravovacích zařízení na novou směrnici jsou různé.
Ragby do Česka přivezl autor Ferdy Mravence a novinář Ondřej Sekora z Francie skoro před devadesáti lety. Dva nejlepší Češi v současnosti Lukáš Rapant z Havířova a Miroslav Němeček z Říčan naopak tuzemské ragby vyvážejí do Francie a nic mu momentálně nedělá lepší reklamu než oni.
Poslanci napříč politickým spektrem po rozpuštění sněmovny mění životosprávu a jídelníček. Většinou si pochvalují, že mají na jídlo víc času. Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 si dopřává zeleninové saláty. Exposlanec za ODS Walter Bartoš se raduje z domácí kuchyně a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si pochutnává na žemlovce.
Češi si oblíbili z exotičtějších destinací asi nejvíce Egypt, Turecko nebo Tunis. Dovolená představuje také volnější režim v oblasti jídla, zvlášť těžko se odolává takzvanému stravování all inclusive. Přemýšlet nad tím, co si dopřát a co ne, by měli také rodiče – hlavně menších dětí.
Největší cateringová operace v mírové historii naší planety. Tohle označení si právem vysloužilo stravování sportovců během letošní londýnské olympiády a paralympiády. Více než 800 kuchařů už teď nacvičuje na 1300 jídel, která budou v nabídce. Pořadatelé tvrdí, že jsou připravení i na ty největší jedlíky a mlsné jazýčky.