Víc lokálních potravin na talíři. Brno chce zvýšit podíl regionálních surovin ve školních jídelnách
Ovoce a zelenina od jihomoravských pěstitelů i maso z místních chovů má mít častější zastoupení v brněnských školních jídelnách. Usiluje o to magistrát.
Školní jídelny teď používají asi 40 procent surovin od regionálních dodavatelů. Z nich vaří pro děti i seniory. Třeba v kuchyni u školy na náměstí Svornosti v Žabovřeskách.
Brno podporuje školní jídelny v tom, aby se ve stále vyšší míře dostávaly regionální potraviny na talířky dětem ve školních jídelnách
„Udělali jsme 264 kilo bramborové kaše a 1335 plátků,” vypočítává šéfkuchař školní jídelny Lukáš Sattler a zapíná míchačku s kaší – je z brambor od lokálního dodavatele.
Podle ředitelky školní jídelny Marty Mandincové to jde snadněji třeba v létě a na podzim: „Začíná sezona kořenové zeleniny, to nám dodává z pole zemědělec. Tím, že je prvovýrobce, tak jsme ještě na nižší úrovni, než kdybychom nakupovali dovozovou.”
Brno chce zavádění lokálních potravin do školních jídelen podporovat. Rozeslalo proto například jídelnám seznamy místních dodavatelů, od kterých budou moct suroviny objednávat.