Od soboty začíná platit nařízení Evropské unie o označování alergenů
Výrobci potravin a majitelé restaurací musí od soboty povinně informovat své hosty o alergenech, které jednotlivá jídla můžou obsahovat. Nařízení Evropské unie se ale vztahuje také na jídelny ve školkách, školách nebo dětských domovech. Názory ředitelů a provozovatelů stravovacích zařízení na novou směrnici jsou různé.
„Polévka s ovesnými vločkami obsahuje alergeny 9,7,1,8. Hned vedle je pro všechny strávníky vyvěšený seznam alergenů, kde víme, že 1 jsou obiloviny obsahující lepek,“ popisuje ředitelka trutnovské základní školy V Domcích Zuzana Radová Horáková způsob, jakým si s novým nařízením poradili.
Označování zavedli s předstihem. A přestože to znamenalo hodně práce navíc, vypisování alergenů má prý smysl.
„Nám to pomohlo u jedné holčiny odhalit alergii na oříšky. Nevěděli jsme dlouho z čeho má problémy, doma suché plody nekonzumovali. A díky vyznačení v jídelníčku jsme se pídili po příčinách dušnosti dívky. A zjistili jsme, že právě tento alergen jí působí potíže.“
Očíslované alergeny na zvláštním seznamu
V broumovském dětském domově se teprve na nařízení připravují. Postupovat budou podle ředitelky Hany Židové podobně, tedy na jídelním lístku vypíší pouze čísla alergenů a podrobně rozepsaný seznam bude k nahlédnutí samostatně.
„Vzhledem k tomu, že máme jídelníček na webových stránkách, tak by to asi v jídelníčku při rozepisování bylo příliš dlouhé. Takže bude jeden seznam, kde budou jenom čísla a v něm si to rodiče najdou. Myslím si, že to nemá význam vůbec žádný.“
Podobně skepticky se na směrnici Evropské unie dívá také vedoucí kuchyně Hospicu Anežky České v Červeném Kostelci Helena Vašková. Podle ní se jejich klienti v případě potřeby na složení stravy informovali.
O alergenech mluvili Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací a Miroslav Koberna z Potravinářské komory
„Málokterý se zeptá – pikantní směs. Někdo je třeba alergický na houby, tak mi zavolá. Prosím vás, jsou v tom houby? Nejsou. Tak si to můžu dát. Ale to je dvakrát do roka, že se mě někdo zeptá.“
Restauratéři se obávají těžkostí s jídelními lístky
Podobně mluví také mnozí provozovatelé restaurací. Těm vadí, že by měli předělávat své stálé jídelní lístky.
„Neumím si představit, jak by to reálu vypadalo, co by se z jídelního lístku stalo, něco jako telefonní seznam. Každý má nějakou grafiku, chce to mít v nějakém stylu. A při zařazení dalšího odstavce by se to rozpadlo,“ říká provozní jedné z hradeckých restaurací, který si nepřál zveřejnit svoje jméno.
Sám čeká, jak novou legislativu vyřeší jeho kolegové. A ti k nové situaci přistupují rozdílně.
Například v jedné ze síti restaurací se například rozhodli, že budou mít od každého lístku dvě verze - jednu běžnou a druhou s vyznačením alergenů.