Od soboty začíná platit nařízení Evropské unie o označování alergenů

Výrobci potravin a majitelé restaurací musí od soboty povinně informovat své hosty o alergenech, které jednotlivá jídla můžou obsahovat. Nařízení Evropské unie se ale vztahuje také na jídelny ve školkách, školách nebo dětských domovech. Názory ředitelů a provozovatelů stravovacích zařízení na novou směrnici jsou různé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nabídla jídel v restauraci

nabídla jídel v restauraci | Foto: Jan Rosenauer

„Polévka s ovesnými vločkami obsahuje alergeny 9,7,1,8. Hned vedle je pro všechny strávníky vyvěšený seznam alergenů, kde víme, že 1 jsou obiloviny obsahující lepek,“ popisuje ředitelka trutnovské základní školy V Domcích Zuzana Radová Horáková způsob, jakým si s novým nařízením poradili.

Označování zavedli s předstihem. A přestože to znamenalo hodně práce navíc, vypisování alergenů má prý smysl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory na povinné označování alergenů zjišťoval Václav Plecháček

„Nám to pomohlo u jedné holčiny odhalit alergii na oříšky. Nevěděli jsme dlouho z čeho má problémy, doma suché plody nekonzumovali. A díky vyznačení v jídelníčku jsme se pídili po příčinách dušnosti dívky. A zjistili jsme, že právě tento alergen jí působí potíže.“

Očíslované alergeny na zvláštním seznamu

V broumovském dětském domově se teprve na nařízení připravují. Postupovat budou podle ředitelky Hany Židové podobně, tedy na jídelním lístku vypíší pouze čísla alergenů a podrobně rozepsaný seznam bude k nahlédnutí samostatně.

„Vzhledem k tomu, že máme jídelníček na webových stránkách, tak by to asi v jídelníčku při rozepisování bylo příliš dlouhé. Takže bude jeden seznam, kde budou jenom čísla a v něm si to rodiče najdou. Myslím si, že to nemá význam vůbec žádný.“

Podobně skepticky se na směrnici Evropské unie dívá také vedoucí kuchyně Hospicu Anežky České v Červeném Kostelci Helena Vašková. Podle ní se jejich klienti v případě potřeby na složení stravy informovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

O alergenech mluvili Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací a Miroslav Koberna z Potravinářské komory

„Málokterý se zeptá – pikantní směs. Někdo je třeba alergický na houby, tak mi zavolá. Prosím vás, jsou v tom houby? Nejsou. Tak si to můžu dát. Ale to je dvakrát do roka, že se mě někdo zeptá.“

Restauratéři se obávají těžkostí s jídelními lístky

Podobně mluví také mnozí provozovatelé restaurací. Těm vadí, že by měli předělávat své stálé jídelní lístky.

„Neumím si představit, jak by to reálu vypadalo, co by se z jídelního lístku stalo, něco jako telefonní seznam. Každý má nějakou grafiku, chce to mít v nějakém stylu. A při zařazení dalšího odstavce by se to rozpadlo,“ říká provozní jedné z hradeckých restaurací, který si nepřál zveřejnit svoje jméno.

Sám čeká, jak novou legislativu vyřeší jeho kolegové. A ti k nové situaci přistupují rozdílně.

Například v jedné ze síti restaurací se například rozhodli, že budou mít od každého lístku dvě verze - jednu běžnou a druhou s vyznačením alergenů.

Alergeny | Foto: Český rozhlas

Milan Kopp, Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme