Podmínky poskytování spotřebitelských úvěrů mají být bezpečnější

Návrh novely zpřísňující poskytování spotřebitelských úvěrů, který dnes nejspíš schválí senátoři, má zabránit nekalým praktikám nebankovních poskytovatelů půjček. Například zakazuje směnky a volání na předražené telefonní linky. Věřitel také bude moci dát úvěr jen tehdy, bude-li zřejmé, že klient je schopný půjčku splácet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Pouze tehdy, když bude zřejmé po posouzení úvěruschopnosti spotřebitele, že spotřebitel bude schopen takový úvěr splácet, může mu ho věřitel poskytnout. Když by toto pravidlo porušil, taková smlouva bude neplatná. Zároveň věřiteli hrozí pokuty od orgánů dohledu ve výši 20 milionů korun,“ upozorňuje Lukáš Vacek, vedoucí oddělení ochrany spotřebitele na ministerstvu financí.

Nově by při zprostředkování úvěru mělo být zakázané třeba volání na předražené linky nebo používání směnek a šeků. Podle Lukáše Vacka mají změny zasáhnout neseriózní úvěrové firmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Lucie Husárová se zajímala o problematiku spotřebitelských úvěrů

„Protože zakazují ty nejhorší praktiky, které se na trhu děly. Ta novela například zcela zakazuje použití směnek v souvislosti se spotřebitelskými úvěry.

Obecně u směnky se velmi často dělo to, že věřitelé směnky postoupili na další subjekty, nejlépe zahraniční, a ty vymáhaly peníze z titulu té směnky bez ohledu na to, že už třeba ten úvěr byl řádně a včas splacen,“ vysvětluje Vacek.

Úplný zákaz využívání směnek považuje za nejvýznamnější přínos novely Ladislav Robotka, právník Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace.

„Na tento krok jsou sice rozdílné názory, my si ale myslíme, že to významně přispěje k ochraně spotřebitele. Máme ještě v paměti stovky spotřebitelů, kteří museli vedle úvěrů zaplatit též směnku a příslušné náklady směnečného řízení, kdy tato částka často dosáhla řádů statisíců korun,“ připomněl v Ranním interview Radiožurnálu.

Povinnost vyhodnotit schopnost klienta úvěr splácet má prý v návrhu ještě rezervy, říká ředitel Poradny při finanční tísni David Smejkal.

„Trošičku pozapomíná na základní roli dluhových registrů v prokazování úvěryschopnosti klientů, tím myslím důvodovou zprávu k novele. Ale samotné prohloubení a zpřesnění povinnosti prokazovat schopnost splácet úvěr na straně klientů je naprosto zásadní,“ upozorňuje Smejkal.

Úprava je ale potřebná, protože do úvěrové spirály se dostává stále více lidí. Nejlépe o tom podle Smejkala vypovídá počet exekucí uvalených na dávky, které vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení:

Přehrát

00:00 / 00:00

Novinky ohledně uzavírání spotřebitelských úvěrů, které dnes projedná Senát, jsme rozebrali s Ladislavem Robotkou, právníkem Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace.

„Na číslech do prvního pololetí minulého roku je vidět, že situace se silně zhoršuje. Takže očekávám, že ten trend bude pokračovat,“ varuje Smejkal.

Příkladem je i příběh pana Milana. „Začalo to v roce 2005, když jsem začal chodit s mojí holkou. Vzal jsem si první půjčku, a potom mi vlastně nabídli druhou půjčku, tak jsem si ji vzal a pak už se to prostě vezlo,“ vypráví.

Pan Milan vršil jednu půjčku za druhou, až nakonec nebyl schopen splácet vůbec nic. Je zadlužený a bez práce. Půjčoval si u nebankovních společností. I kvůli takovým příběhům, jako je ten jeho, se teď mají pravidla pro poskytování spotřebních úvěrů zpřísnit.

Dohodu lze zrušit do 14 dnů

V případě smlouvy o zprostředkování půjčky bude moci navíc každý do 14 dnů dohodu zrušit. „Tím reagujeme zase na další ne úplně férové praktiky, které se dějí,“ říká Lukáš Vacek a dodává:

„Když vidíte třeba na tramvajové stanici inzerát Seženu vám peníze, chcete úvěr… Tak ten, s kým ten dotyčný spotřebitel jedná, mnohdy není ten věřitel, který opravdu poskytuje peníze. On to je mnohdy zprostředkovatel, který říká: Já vám seženu úvěr jinde. Chcete 10 tisíc, tak mi dejte třeba pět, já se poptám, seženu vám deset.“

Tyto případy velmi často končily tak, že lidé už neviděli ani peníze, ani člověka, který jim je sliboval. Anebo se dozvěděli, že mají záznam a nikdo jim nepůjčí.

Lucie Husárová 1, Zuzana Vlčková, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme