Brněnská Koishi fish & sushi nejvíce bodovala v ročence nejlepších restaurací Česka
Brněnská restaurace Koishi fish & sushi je vítězem Maurerova výběru Grand restaurant 2013. Nezávislý průvodce po nejlepších a nejzajímavějších restauracích v Česku vychází právě dnes.
Podle zakladatele ankety Pavla Maurera se na většině restaurací zařazených v první desítce shodli jak experti, tak běžní hodnotitelé.
„Ten výběr 10 nejlepších restaurací v naší zemi na základě názoru 850 nezávislých hodnotitelů. Hodnotili asi 900 restaurací. Podle našich statistik se přiznali, že při hodnocení projedli 7,5 milionu korun,“ řekl Maurer. Podle něj při hodnocení rozhoduje jídlo, servis a prostředí.
Vítězství brněnské restaurace Koishi fish & sushi je z geografického hlediska poněkud neobvyklé. V šestnáctileté historii ceny je to teprve podruhé, co na prvním místě stanula mimopražská restaurace.
První oceněná desítka nepatří zrovna k levným podnikům, podle Maurera je to však normální.
„Za super kvalitu se všude na světě platí trochu víc. Když chcete mít vynikající rybu, když chcete mít výborného šéfkuchaře, tak ho musíte zaplatit, tu surovinu musíte také koupit a návštěvník musí být připraven, že to něco stojí, když chce to nejlepší,“ řekl.
Podle něj je však řada kvalitních restaurací, které se snaží vařit v cenách dosažitelných i běžnému strávníkovi.
Z ankety Maurerova výběru Grand restaurant 2013 však také vysvítá, že české restaurace neoplývají přívětivými a vzdělanými číšníky. Gurmáni totiž hodnotili nejen kvalitu jídel a interiér restaurací, ale také obsluhu.
Podle zakladatele soutěže Pavla Maurera se nejlépe v této kategorii umístila restaurace Radisson Blue pražského hotelu Alcron.
Příjemní číšníci jsou pro restauraci důležití. Lidé jsou pak podle Maurera připraveni utratit více, než předpokládali. „Baví je to. Kupodivu hodnotí i kvalitu jídla výše, protože mají ten nádherný zážitek,“ řekl Maurer.
Maurer vidí vývoj v české gastronomii jako nadějný.
„Cítím velký rozvoj, cítím, že narůstají nové a nové restaurace, že návštěvníci jsou mnohem odvážnější v tom odmítat, co se jim nelíbí, a přijímat, co se jim líbí, naopak pochválit. Takže mně připadá, že se to rozvíjí dobře,“ řekl.
Cestu pro českou gastronomii vidí ve využívání lokálních a sezónních surovin a ve vlastních receptech, rozhodně by se prý české restaurace neměly srovnávat s gastronomickými giganty, jako je třeba Itálie, Francie nebo Čína.
Maurer podotkl, že kromě nejlepších deseti nejlepších restaurací vyhlašují také nejlepší stovku českých restaurací. V lednu pak bude probíhat 4. ročník Grand Restaurant festival, kde tyto špičkové restaurace dávají lidem ochutnat za zvýhodněné festivalové ceny degustační porce jídel.