Bublinek z Itálie se letos na světě otevře víc než francouzského šampaňského
Sektem se tradičně slaví příchod nového roku. Zatímco vývoz šampaňského klesá, Itálie letos navzdory krizi zvýšila vývoz šumivého vína o čtvrtinu. Na celém světě se letos italského sektu otevře na 300 milionů lahví.
V Itálii si bude 9 Iidí z 10 připíjet bublinkami domácí provenience - ať už jde o Spumante d' Asti, Prosecco nebo třeba Trento DOC. Poslední jmenované se vyrábí takzvanou klasickou metodou, pocházející ze slavného kraje Champagne.
V čem spočívá klasická metoda výroby sektu vysvětlil jeden z majitelů vinného sklepa Carlo Moser.
„K výrobě Trento DOC - klasickou metodou se používá kvašení v láhvi. Do lahví se plní víno, které je o něco kyselejší a s menším obsahem alkoholu, než normální bílé víno. Přidá se k němu cukr a kvasinky,“ vysvětlil Moser.
Klasickou metodu přivezl do Itálie trentiňan Giulio Ferrari, zahradník, který se specializoval na pěstování vinné révy. Před sto lety odjel do francouzského kraje Champagne, aby zjistil, jak tam pěstují Chardonay. A tam si uvědomil, že v Trentinu mají velmi podobné klimatické podmínky.
„Je to úžasné víno. Je jako šampaňské. Nesmí se tak jmenovat, ale vinná réva je stejná - Pinot noir a Chardonnay a postup taky. Francouzi se oprávněně začínají obávat, protože Itálie do světa prodává stále více svého šumivého vína,“ říká napůl Ital, napůl Francouz
Jean Pier Vattolo ve vinném sklepě v Trentu.
Že by Francie přišla o prvenství ve výrobě šumivého vína klasickou metodou, to zatím nehrozí. Tato metoda představuje pouze 20% italské produkce.
V porovnání s italským šumivým vínem celkově však šampaňské začíná svoji neotřesitelnou pozici na trhu ztrácet. Podle nejnovějších průzkumů se letos italských bublinek po světě otevře na 300 miliónů lahví, tedy více než šampaňského.