Podle studie může být užívání aspirinu prevencí proti rakovině

Malé denní dávky aspirinu prý mohou být prevencí vzniku rakovinových onemocnění, dokonce by je snad mohly i vyléčit. Podle BBC tomu nasvědčují závěry hned tří studií publikované v odborném časopisu Lancet. Odborníci ale optimismus laiků mírní. K tomu, aby mohli aspirin doporučit jako prevenci proti rakovině, zatím nemají dost důkazů. Užívání aspirinu navíc může mít vážné vedlejší účinky, například krvácení žaludku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aspirin

Aspirin | Foto: Fotobanka stock.xchng

„O preventivních účincích kyseliny acetylsalicilové proti rakovině tlustého střeva se píše poměrně dlouho. Jsou některé práce, které vypadají přesvědčivě. Ukazuje se, že takové účinky nemá jen aspirin či acylpyrin, ale i u nás známý bručen. Silně ale pochybuji, že by byla účinná při léčbě rakoviny,“ říká předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

Tým profesora Petera Rothwella z univerzity v Oxfordu, který dělal výzkum, už dříve spojil aspirin s menším rizikem vzniku určitých typů rakovinových onemocnění, hlavně rakoviny střev. Z dřívější práce týmu ale vyplývá, že lidé by museli brát aspirin nejmíň deset let, teď se soudí, že preventivní účinek může mít aspirin už při tříletém až pětiletém užívání.

Přehrát

00:00 / 00:00

O účincích kyseliny acetylsalicilové na lidské zdraví mluvil na Rádiu Česko předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček

Řada lidí užívá aspirin preventivně proti mrtvici a infarktu.

„Preventivní užívání aspirinu u onemocnění cév je dlouhodobě známé a doporučované. Skutečně funguje. Aspirin má ale i nežádoucí účinky, především krvácení do zažívacího traktu. Je řada lidí, kteří mohou mít toto krvácení velmi závažné. Nesmí se to podceňovat a musí se to vždy individuálně zvažovat. Rozhodně by aspirin neměli brát preventivně lidé, kteří mají žaludeční nebo dvanácterníkové vředy,“ pokračuje Vorlíček.

Podle něj riziko rakoviny obecně výrazně zvyšuje kouření, přejídání, obezita a genetické předpoklady. Jestliže mezi příbuznými rakovinové onemocnění bylo nebo je, měli bychom chodit častěji na vyšetření.

Ondřej Černý, Helena Berková, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme