Oživení ekonomiky a inflace donutily americkou centrální banku k omezení podpůrných opatření

Americká centrální banka (Fed) začíná omezovat svá rozsáhlá opatření na podporu ekonomiky. Oznámila, že hodlá své měsíční nákupy dluhopisů každý měsíc snižovat o 15 miliard dolarů z nynějších 120 miliard dolarů (zhruba 2,6 bilionu korun). Nevylučuje však, že tempo snižování nákupů v budoucnosti upraví, napsala agentura AP. Centrální banka reaguje na oživování ekonomiky z útlumu způsobeného pandemií covidu-19 a na vysokou inflaci.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo americké centrální banky ve Washingtonu

Sídlo americké centrální banky ve Washingtonu | Foto: Graeme Sloan/Sipa USA | Zdroj: Reuters

Centrální banka uvedla, že nákupy nejprve sníží o 15 miliard dolarů v listopadu a následně o dalších 15 miliard dolarů v prosinci. Předpokládá, že podobným tempem bude nákupy redukovat i v dalších měsících. Pokud tedy tempo snižování nezmění, měly by nákupy zcela skončit v červnu příštího roku.

Nezaměstnanost v Evropské unii v září klesla na 6,7 procenta. Nejnižší je v České republice

Číst článek

Centrální banka nicméně potvrdila svůj názor, že nynější nárůst inflace je pouze přechodný a pravděpodobně nebude vyžadovat rychle zvyšování úrokových sazeb. Svou základní úrokovou sazbu americká centrální banka nadále drží v rozpětí nula až čtvrt procenta. Jakmile centrální banka zcela ukončí nákupy dluhopisů, mohla by podle agentury AP rozhodnout o zvýšení základní úrokové sazby.

Inflace 5,4 %

„Inflace je zvýšená, což odráží především faktory, které by měly být přechodné,“ uvedla banka. „Nerovnováhy mezi nabídkou a poptávkou související s pandemií a znovuotevíráním ekonomiky přispívají k výraznému zvyšování cen v některých odvětvích,“ dodala.

Meziroční míra inflace ve Spojených státech se v září zvýšila o 0,1 procentního bodu ze srpnových 5,3 procenta. Vrátila se tak na třináctileté maximum 5,4 procenta, na kterém se nacházela také v červnu a v červenci.

Ruský plyn do Německa dál neteče. Plynovod Jamal stále pracuje v obráceném režimu

Číst článek

„Jakmile pandemie ustoupí, problémy v dodavatelském řetězci poleví,“ uvedl na středeční tiskové konferenci šéf banky Jerome Powell. „Jakmile se to stane, inflace sestoupí z dnešních zvýšených úrovní. Samozřejmě je velmi nejisté, kdy se tak stane,“ dodal.

Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve třetím čtvrtletí v přepočtu na celý rok zvýšil o dvě procenta. Růst největší ekonomiky světa tak prudce zpomalil z 6,7 procenta ve druhém kvartálu.

Tempo hospodářského růstu bylo ve třetím čtvrtletí nejpomalejší za více než rok. Ekonomika se potýkala se vzestupem počtu případů koronavirové nákazy a s přetrvávajícími problémy v dodavatelských řetězcích.

Nyní se však počty nově nakažených ve Spojených státech snižují, zvyšuje se proočkovanost a Američané čím dál častěji vyrážejí utrácet peníze. Mnoho ekonomů proto předpokládá, že ve čtvrtém čtvrtletí se tempo růstu HDP vrátí k šesti procentům.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme