Ceny pohonných hmot stouply třetí týden v řadě. Zdražování už je ale podle analytiků pomalejší

Pohonné hmoty v Česku dál zdražují, ceny stouply třetí týden v řadě. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 35,79 koruny, před týdnem byl o čtrnáct haléřů levnější. Nafta zdražila o osm haléřů, za litr teď řidiči dají průměrně 34,26 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Mírný růst cen by podle analytiků měl pokračovat i v příštích dnech.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Ústeckém kraji (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ceny pohonných hmot v Česku rostou už několik týdnů, podle analytiků však tento trend v posledním týdnu ubral na intenzitě. „Za nižším tempem růstu cen stojí korekce na trhu s ropou,“ uvedl analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Mezi hlavní příčiny poklesu cen ropy zařadil silný americký dolar a také nižší očekávání světové poptávky. Pozitivní vliv má také mírné posilování české koruny.

5:00

Rozpočet je silně proinvestiční. Nechci to zlehčovat, ale rizika emisních povolenek zvládne, říká Stanjura

Číst článek

Podobný vývoj cen paliv očekává Lajsek i v následujícím týdnu. „Zdražení by opět mělo být minimální,“ řekl. Rizikem může podle něj být případný odvetný útok Izraele na Írán, který by opět vytlačil ceny ropy a následně i pohonných hmot vzhůru.

Podle šéfa společnosti Malcom Finance Jaroslava Tona tržní faktory ukazují na růst cen benzinu o nižší desítky haléřů. Naopak nafta by měla zdražit o 30 až 50 haléřů na litr, míní Ton.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 35,04 Kč. Naftu tam prodávají průměrně za 33,61 Kč. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 37,10 Kč. Nafta se tam tankuje za 36,22 Kč za litr.

Pohonné hmoty v Česku zhruba od počátku července zlevňovaly. Obrat nastal v první říjnové dekádě, kdy jejich průměrné ceny začaly růst. I přesto je v současnosti benzin o zhruba 3,50 koruny levnější než před rokem. Za naftu tehdy motoristé platili o asi 5,40 koruny na litru více.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme